Ronald Harwood: Kvartet

2. prosinec 2017

Aspoň na chvíli zastavit čas a vzkřísit zašlou slávu. Komedie současného britského dramatika a scenáristy o hudbě, kráse a umění stárnout. On-line k poslechu do pátku 8. prosince 2017.

Herečka Květa Fialová

Hořká komedie Kvartet známého britského dramatika Ronalda Harwooda (vlastním jménem Ronald Horowitz, narozen 1934 v Jihoafrické republice, autor mnoha světově uznávaných her, například Garderobiér nebo Na miskách vah) odkazuje svým názvem na slavný kvartet z opery Rigoletto Giuseppa Verdiho. Kdysi v něm zářila čtveřice protagonistů hry. Teď penzionované operní hvězdy, z nichž někdejší představitel Vévody Mantovského a představitelka Gildy byli před mnoha lety pouhých několik hodin manželé, se na sklonku svých životů setkávají v domově pro seniory – umělce. Jejich vzájemné nevyřešené vztahy, stálá směšně dojemná pýcha na dny zašlé slávy, drobné radosti i trápení jejich chátrajících tělesných schránek a obdivuhodná vitalita, se kterou se snaží čelit budoucnosti, přinášejí milé, hluboce lidské situace, plné laskavého humoru.

Noblesní intelektuál Reggie (tenor), zamilovaný do knih o umění a do pomerančového džemu, stále sexem se zaobírající Wilfred (baryton), roztomile zmatená Cissy (alt) a bývalá superhvězda Jean (soprán), která ale už léta nevystupovala, touží společně oslavit Verdiho narozeniny tak, že zazpívají svůj slavný kvartet na večírku k poctě Mistra. Zdánlivě nesmysl a holá nemožnost pro téměř osmdesátileté stařečky. Ale jen zdánlivě, je-li vůle a radost ze života.

Osoby a obsazení: Jean (Květa Fialová), Cecily (Jaroslava Adamová), Wilf (Antonín Molčík), Reggie (František Němec) a Bobbi (Stanislav Zindulka)

Překlad: Helena Stachová
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Olga Šubrtová
Hudba: Petr Mandel
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2007.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související