Romská hudba jako řeč i cesta naděje. Vltava nabízí program k Mezinárodnímu dni Romů

5. duben 2019

V pondělí 8. dubna začneme hudebním výběrem v ranní Mozaice. Z hudby romských kapel a sborů budou vybírat Oto Bunda a Petr Kadlec, vedoucí edukativního oddělení České filharmonie. Ve Vizitce přivítáme ředitelku Muzea romské kultury v Brně Janu Horváthovou a hudební Reflexe ve 13 hodin nabídnou rozhovor s Idou Kelarovou.

Oto Bunda pochází ze slavné skupiny Rodiny Bundových, která se soustřeďuje se na tradiční cimbálovou muziku a kulturu, vede workshopy, sám zpívá a od roku 2006 úzce spolupracuje s Idou Kelarovou. A jak říká, „pamatuji si na doby, kdy se například naše rodina domluvila s jinými muzikanty, že budou hrát na zábavě či na plese spolu. Byli to kamarádi, navzájem se uznávali. Zahráli všechno, od klasické hudby po cimbálovku, na tom se poznal muzikant.“

Ida Kelarová na koncertním pódiu

Hostem dopolední Vizitky bude do Jana Horváthová, etnografka a historička, ředitelka Muzea romské kultury v Brně. „Většina vystudovaných Romů měla v něčem štěstí“, říká v jednom rozhovoru pro časopis Masarykovy univerzity a pokračuje „Buď se setkali s vynikajícím učitelem, který jim byl ochoten poskytnout nadstandardní péči mimo rámec osnov i svůj soukromý volný čas, nebo měli rodiče, kteří už sami jistý díl zpoždění překonali, a jejich potomek mohl na jejich snahu prostě navázat. Případ mé rodiny to jasně dokládá.“

Jana Horváthová: Člověk je otevřenější, když je citově zaangažovaný do utrpení

Jana Horváthová

Muzeum romské kultury už rok spravuje areál bývalého vepřína, kde stál koncentrační tábor, ve kterém byli vězněni především čeští Romové. Na místě by měl vzniknout nový památník – posílí povědomí o genocidě Romů?

Také zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová zdůrazňuje, že k hudbě nestačí talent. Soustřeďuje se na to, aby pomohla romským dětem talent rozvinout ho. A dobře ví, jak důležitá je dlouhodobá podpora. V rozhovoru zdůrazňuje význam vzorů, příslušníků romské komunity, kteří mohou jít dál příkladem ostatním. Sama jezdí i do romských osad na východním Slovensku a nejen hledá další zájemce pro dětský svor Čhavorenge, ale přesvědčuje rodiče, aby podporovali své děti v tom, kde by mohlo být jejich nadání a budoucí uplatnění.

Čhavorenge s filharmoniky v Bratislavě, listopad 2017

Rozhovor s Idou Kelarovou nabídnou ve 13 hodin Reflexe. V nich připomeneme také reportáž ze společného letního soustředění sboru Čhavorenge s hráči České filharmonie. Nahlédneme do zákulisí a zázemí projektu, který už několik let spolupořádá pod hlavičkou ČF Petr Kadlec a jeho spolupracovníci v Rudolfinu.

My, Romové, nemáme svoji zemi, ale máme svoje písně, které nám otevírají cestu k vašim srdcím. Děkujeme, že nám nasloucháte.
Desiderius Dužda, skladatel

Řeč bude také o dvojici koncertů, které se v neděli a v pondělí konají v Rudolfinu, ten druhý vysílá 8. dubna Česká televize v přímém přenosu a účinkuje na něm Dětský pěvecký sbor Čhavorenge, Dětský pěvecký sbor projektu EOLab (romské děti z Chrudimska a Vysokomýtska), Hradišťánek z Uherského Hradiště, pražský chlapecký sbor Pueri gaudentes, Pěvecký sbor SONG Masarykova gymnázia Vsetín nebo Pěvecký sbor ZUŠ Varnsdorf. Spoluúčinkuje Česká studentská filharmonie pod taktovkou Marko Ivanoviče. V rozhovoru prozradil, čím může být romská hudba pro klasicky školeného muzikanta.

Věra Bílá & Kale. Zesnulou zpěvačku připomínáme záznamem koncertu z festivalu Khamoro

Věra Bílá

Ve věku 64 let zemřela v úterý 12. března Věra Bílá. Na přelomu tisíciletí byla nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, před lety vyprodala pařížskou Olympii a v Bílém domě zpívala americkému prezidentovi Billu Clintonovi.

„Čhavorenge jsou romské děti, které mají šanci něco dokázat, něco změnit k lepšímu a inspirovat další děti. Miluji je a chci je podpořit celým svým bytím. Proto pro ně skládám písně a snažím se vžít do jejich životů a příběhů,“ píše skladatel Desiderius Dužda v programu ke koncertu u příležitosti Mezinárodního dne Romů Rudolfinu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka