Romeo, Julie a Pardubice

4. březen 2004

Letos v lednu přišlo na svět nové zpracování Romea a Julie. V pardubické divadelní porodnici mu byl otcem režisér Petr Novotný. A matkou? Inu, atmosféra. Opravdu. Pardubické zpracování Romea a Julie má velmi silnou atmosféru, jež vás vtáhne do děje, který sice už dávno znáte, ale znovu si ho rádi prožijete. Ten příběh nejslavnějších milenců všech dob. Kdo by nechtěl být alespoň na chvilku Julií a nebo Romeem (tedy, přiznejme si, bez toho tragického konce). V Pardubicích se Julií stala Lucie Štěpánková a Romeem Jakub Pejchal.

Celá inscenace je barevná. Pestré renesanční kostýmy, zajímavá scéna evokující renesanční Itálii, velmi efektní svícení a především pestré herecké výkony. Julie je zde opět vrácena do svých původních let. Je to čtrnáctiletá holka jednou nohou stojící v dětství a druhou už na prahu dospělosti, kam ji přenese Romeo - zde tak trošku až moc současný frajírek. Zajímavou postavou a novým přínosem pardubické inscenace českým divadelním dějinám je oživlá postava Královny Mab, kterou hraje Petra Janečková. Mab je všudypřítomná. Občas jen přihlíží, ale častěji se vtěluje do jiných postav, které hýbnou dějem tak, aby se vše dálo tak, jak sama chce.

Romeo a Julie

Právě královna Mab je jednou ze spolutvůrkyní atmosféry, a to atmosféry tak trošku tajemné. Celá inscenace začíná němou scénou plnou očekávání - Julie přemýšlí nad plamenem svíčky a Mab ji tiše pozoruje. Vše ztemnělé do měsíčního modra. Julie si asi předesnívá svůj příběh lásky a sotva tuší, jak dopadne. Ví to už Mab? Divák to ví, ale tak jako vždy doufá do poslední chvíle, že snad dnes už konečně láska zvítězí... Nezvítězí. Co ovšem vítězí je inscenace, a to u diváků. Zasloužený potlesk vystřídá slzy dojetí nad koncem. Přijďte se dojmout i vy. Je to velká podívaná s dostatečnou hloubkou.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.