Romantická vražda. Zavraždil krásnou pionýrskou vedoucí cyklista na favoritu?

Na začátku prázdnin 1985 odjížděla 17letá dívka na kole na letní brigádu jako průvodkyně jeskyněmi. Domů už se nevrátila. Pátrání po ní komplikoval nedostatek svědků.

Účinkují: Václav Knop, Miroslav Táborský, Ivan Řezáč, Vanda Chaloupková, Eliška Boušková, Matyáš Hlaváček, Jan Battěk, Jakub Žáček, Pavel Batěk
Komentář: emeritní policejní rada Vladimír Matoušek
Scénář: Karolína Škápíková
Režie: Dimitrij Dudík
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 20. 3. 2019

Červencové ráno 1985 se sedmnáctiletá studentka z Krasové na Blanensku jako obvykle vydala na svém červeném skládacím kole do práce. Přes prázdniny si přivydělávala jako sezónní průvodkyně v krasové jeskyni Balcarka.

Dvoukilometrovou cestu většinou ujela za deset minut. Byla vždy přesná a spolehlivá. Tentokrát ale do práce nedorazila. Zmizela beze stopy. Její otec našel jen její kolo ukryté nedaleko cesty, kudy jezdívala.

Lůžko z větví

Po usilovném pátrání vyšetřovatelé její tělo našli. Leželo na nezvyklém místě na vrcholu svahu více než sto metrů od cesty a na opačné straně potoka, než bylo objeveno kolo. Spočívalo na lůžku z čerstvě nařezaných jedlových větví a kapradin.

Dívka měla proraženou lebku a řezné rány na krku. Na těle ale nebyly žádné známky zápasu a ani pitva neprokázala jiné zranění nebo znásilnění. Kriminalisté zvažovali několik vyšetřovacích verzí. Nejpravděpodobnějším podezřelým byl její žárlivý přítel.

Podezřelý cyklista

Všechny indicie na něj ukazovaly, ale chyběl přesvědčivý důkaz. Navíc neměli kriminalisté k dispozici žádné svědectví. Jen jeden opilý svědek uvedl, že v inkriminovanou dobu kolem něj nedaleko místa činu projel neznámý cyklista na modrém kole Favorit…

Spustit audio

Související