Roman Vaněk, spoluzakladatel Pražského kulinářského institutu

11. květen 2016

Roman Vaněk je renesanční osobností s lehce břitkým slovníkem. Na vizitce by mohl mít popularizátor gastronomie, spoluzakladatel Pražského kulinářského institutu, autor mnoha kuchařek a televizních pořadů, také fotoreportér a cestovatel nebo jeden ze zakladatelů Studentských listů v prosinci 1989.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Všude v kulinářsky vyspělých zemích se tomu říká kuchařské umění, jenom my tomu tady od dob bolševika říkáme řemeslo.

Je kulinářství umění a gastronomie kultura? Shodli jsme se na mnoha příkladech, kdy se kultura překrývá s kuchařským uměním, minimálně v mnoha pojmech.

Které trendy jsou zajímavé a které naopak svádějí konzumenty na scestí? Jak je na tom česká gastronomie v porovnání se světem? Mluvili jsme také o tom, jací jsou Češi strávníci, proč mají často malé nároky a předsudky a přitom je na vině pouhá lenost. Dá se vařit a stravovat kulturně, i když má člověk hlouběji do kapsy?

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.