Roman Novotný, flétnista ČF a dechového kvinteta Afflatus Quintet

18. květen 2015

Skvělý český flétnista Roman Novotný pochází z východních Čech, na hudební dráhu se začal připravovat na Konzervatoři v Pardubicích u prof. Jaromíra Höniga.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

A hned poté nastoupil na HAMU v Praze do výbornými žáky proslulé třídy neméně proslulého českého flétnisty prof. Jiřího Válka, který působil léta jako první flétnista České filharmonie a své zkušenosti z orchestru, celé řady komorních seskupení a také ze svého jazzového působení předával dál. Cesta Romana Novotné za hudbou byla málem příkladně přímá: už ve svých jednadvaceti, na počátku studia na vysoké škole, se na konkurs stal členem České filharmonie, kde zasedl vedle svého pana profesora.

02695816.jpeg

Následoval ho i jako člen poroty flétnové soutěže Pražského jara, která se sešla i letos, aby vybrala z několika desítek účastníků ty nejlepší. Roman Novotný může dobře hodnotit: sám tuto soutěž absolvoval v roce 1996 a odnesl si z ní čestné uznání; z obávané a prestižní soutěže ARD v Mnichově si pak s kolegy z čerstvě založeného ansámblu Afflatus Quintet odvezli první cenu, s nimiž se tam příliš neplýtvá… Afflatus Quintet vytvořili v roce 1995 s fagotistou Ondřejem Roskovcem a spolu s hobojistkou Janou Brožkovou, klarinetistou Vojtěchem Nýdlem a hornistou Radkem Baborákem.

Nové kvinteto, které si letos připomíná neuvěřitelných dvacet let od svého založení, od počátku sklízelo úspěchy všude, kde se objevilo, natáčelo bohatě na CD a jeho členové vedli i hudební kursy. A tak je tomu dosud. Kromě kvinteta a orchestru ČF Roman Novotný koncertuje jako sólista, vyučuje na Pražské konzervatoři, spolupracuje s harfistkou a kolegyní z ČF Janou Bouškovou, klavíristy Ivo Kahánkem a Martinem Kasíkem, varhaníkem Alešem Bártou a violoncellistou Janem Kellerem. Natáčejí CD pro Supraphon, Octavia Records, Artesmon, Radioservis i nahrávky pro Český rozhlas. Právě nejnovější snímky – skladby pro flétnu a klavír Viléma Blodka a sonáty pro flétnu a basso continuo Františka Bendy jsme v Telefonotéce představili. A nezapomněli jsme ani na nahrávky kvinteta Afflatus, které své letošní dvacetiny oslaví mimo jiné i vystoupením na Pražském jaru 25.května v Anežském klášteře.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio