Román Hochdeutschland je německou verzí Podvolení

22. květen 2018

Alexander Schimmelbusch v něm profesionálně analyzuje současnou německou ekonomickou situaci a nabízí řešení. Název nové knihy Hochdeutschland by se snad dal přeložit jako Německo seshora - myšleno z pohledu horních deseti tisíc. Literární kritici nešetří superlativy.

Protagonistovi románu - Victorovi - je 39. To je pro investičního bankéře v podstatě důchodový věk. Mohl by přestat pracovat - je multimilionářem a spolumajitelem banky, v které pracuje. Peníze, které doposud vydělal, nemůže utratit - jednak na to nemá čas a jednak pracují a rozmnožují se dobře investované investičním bankéřem. Victor je elastická osoba, stejně flexibilní jako systém, který ho na několik životů finančně zajistil. Na rozdíl od svých kolegů si je vědom naprostého nepoměru výše honorářů v různých oborech. Ví, že si své milióny v podstatě nezaslouží, že je načase nastolit v tomto ohledu spravedlnost a postarat se o rovnoměrné rozdělení německého kapitálu.

Adam Zagajewski: Poezie se dotýká člověka prostřednictvím momentu iluminace, který se děje neočekávaně

Adam Zagajewski

Polský básník Adam Zagajewski patří k nejvýraznějším osobnostem moderní evropské poezie. Vstoupil do ní v době pohnutých událostí roku 1968 společně s několika generačně spřízněnými druhy, kteří záhy vešli do dějin literatury jako „nová polská vlna".

 Vypracuje tedy ekonomickou expertizu, vycházející z premisy maximálního kapitálu pro jedince ve výši 25ti miliónů eur. Vše, co tuto částku přesahuje, musí být odvedeno státu. Ten řídí schopní ekonomové, kteří tyto závratné částky,  uložené ve speciálních fondech, spravují. Z těch se financují preferované oblasti jako je vzdělávání, technický know how a podobně. Victorův přítel, bývalý poslanec strany Zelených, vypracuje na základě této expertizy volební program pro svou novou stranu a dovede ji k vítězství ve volbách.

Victorův nápad s horní hranicí kapitálu a přerozdělováním jeho přebytků je jakousi kombinací socialismu a nacionalismu. Jeho přítel, nový kancléř,  spolu s ním nyní disponuje 50 bilióny eur. A co z toho mají ti, pro které tyto reformy s nejlepšími úmysly provedl? To nebudu prozrazovat. Snad jen že tento změněný stav trvá pouhých patnáct let.

Příběh o podmanivém kouzlu hor a hledání místa ve světě. Paolo Cognetti představil na veletrhu Svět knihy román Osm hor

Paolo Cognetti

Román Osm hor italského prozaika Paola Cognettiho se krátce po svém vydání stal literární událostí. Byl vydán v 33 zemích, v Itálii získal prestižní cenu Premio Strega, ve Francii pak Prix Médicis Étranger – ocenění pro nejlepší překladovou knihu.

Dobrá zpráva pro všechny skeptiky: jak Schimmelbuschův román dokladá i ten největší cynik a znuděný boháč může zaktivovat své svědomí a alespoň se pokusit nastolit spravedlnost. Mimochodem u Victora k tomuto zlomu dojde v okamžiku, kdy sestoupí z výšin do údolí. Konkrétně - opustí svou vilu v Taunusu, aby koupil pro svou dceru v centru Frankfurtu vaflovač. Je šokován tím, co vidí. Město je plné stejně oblečených, potetovaných obtloustlých osob, většina z nich jí v chůzi.

I to může být impulsem ke změně režimu - i když pouze ve formě literární nadsázky.

Alexander Schimmelbusch: Hochdeutschland. Clett-Cotta Verlag 2018, 214 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio