Roman Bělor, ředitel MHF Pražské jaro

11. květen 2015

Roman Bělor stojí v čele Pražského jara téměř 15 let.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Své vyhlášené manažerské zkušenosti obohacoval před tím několik let jako ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK a jako člen festivalového výboru Pražského jara.

Se svým zázemím v ekonomickém vzdělání a hudební rodině, ze které pochází, má k tomu nejlepší předpoklady.

Pro letošní rok připravoval se spolupracovníky jubilejní, 70. festivalový ročník. Ten přinese jako obvykle téměř 50 akcí – koncertů, operních představení a společenských událostí.

Součástí festivalu je tradičně také Mezinárodní hudební soutěž, která je letos zaměřena na obory flétna a klarinet. Zahájení je svěřeno Symfonickému orchestru severoněmeckého rozhlasu z Hamburku, který přijede se svým stávajícím šéfdirigentem Thomasem Hengelbrockem.

A Smetanovou Mou vlast by hosté měli dobře umět – před Pražským jarem ji budou provádět v několika německých městech. Zahraničních hostů přijede samozřejmě mnohem víc, včetně Leningradské filharmonie nebo orchestru Santa Cecilia z Říma s Antoniem Pappanem.

03122576.jpeg

Jako sólista se po několikáté vrátí i proslulý dirigent a pianista Murray Perahia, festivalový program obohatí např. i Maria Joao Pires – portugalská klavíristka a skvělá interpretka Mozarta.

O programu Roman Bělor samozřejmě hovořil mnohem podrobněji, i o tom, jak se jubilejní ročník připravoval.

Nabízejí se ale i další otázky – problém financování kultury a přístupu společnosti ke kultuře, problematika nového koncertního sálu v Praze, o který Roman Bělor spolu s dalšími zainteresovanými usiluje, otázka pozice velkých festivalů v dnešní době atd.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio