Rok 2020 rokem slovenského divadla. K výročí vychází několik zásadních publikací

6. říjen 2021

V roce 2020, u příležitosti Roku slovenského divadla – uplynulo 100 let od otevření Slovenského národního divadla – vydal Divadelní ústav v Bratislavě několik zásadních publikací z hlediska vývoje slovenské divadelní historiografie a dalšího vědeckého výzkumu historie a současnosti slovenského divadla.

Dějiny slovenského divadla I a II

Syntetická a stěžejní práce Dějiny slovenského divadla I a II je vyvrcholením několikaletého analytického výzkumu renomovaných slovenských teatrologů pod vedením prof. PhDr. Vladimíra Štefka, CSc. Poskytují soustředěný a přehledný obraz vývoje slovenské divadelní tvorby, kritiky a teorie v období 1948–2000. Zabývá se kratšími etapami vývoje se zaměřením na jednotlivé druhy divadla – činohru, operu, tanec, loutkové divadlo a divadelní teorii a kritiku.

Dějiny slovenské dramatiky loutkového divadla

Velkoryse pojatý přehled slovenské dramatiky loutkového divadla od 19. století do současnosti osciluje mezi esejistickým a filozofickým rozborem a informativním, přehledným, spíše věcným a encyklopedickým pohledem na problematiku. Rozsáhlé období vývoje slovenského loutkářství zkoumá a interpretuje kolektiv třinácti autorů v přehledných shrnujících kapitolách a v portrétech nejvýznamnějších osobností (dramatiků i autorů – režisérů) daných historických období.

Publikace Martin Huba

Uznávaný herec a režisér. Bravurní divadelník, ale také pozorný společník a soustředěný vypravěč, který o všech tématech mluví zpříma a otevřeně. Sedm kapitol hodnotících klíčová období a události jeho tvůrčího života doplňují autentické rozhovory s protagonistou. A díky komplexním teatrologickým studiím a schopnosti Martina Huby výstižně pojmenovat věci a jevy v umění a občanské společnosti, se nakonec vynořují dvojí dějiny: objektivní dějiny slovenské a české divadelní scény a subjektivní z pohledu jednoho z nejvýznamnějších aktérů posledních padesáti let.

Spustit audio

Související