Rok 2004: česká hudba doma i v zahraničí

14. únor 2004

S kulturním kalendářem v ruce lze letos objevit - jako ostatně pokaždé, když je na konci letopočtu čtyřka - na šedesát výročí významných českých hudebníků. Počínaje Antonínem Dvořákem přes dvě jubilea Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Josefa Suka až třeba k Petru Ebenovi, který na konci ledna oslavil pětasedmdesátiny.

Významná hudební jubilea se stala podnětem pro vyhlášení široce pojatého programu Česká hudba 2004 - nedílná součást evropské kultury. Projekt byl nejen "evropsky" nazván, ale především koncipován - jako příležitost pro propagaci naší hudební kultury doma i v zahraničí. Je do něj zařazeno na 160 větších projektů (festivalů, cyklů aj.), 80 divadelních inscenací, stovky koncertů a desítky výstav. Ministerstvo kultury pro realizaci programu zřídilo koordinační centrum, některé akce spolupořádá, na další finančně přispívá a podporuje je i propagačně.

Velkolepá přehlídka, která potrvá déle než rok a hojně vyjíždí i za hranice republiky, jde napříč hudebními žánry: její součástí je Pražské jaro stejně jako festival Jazzvocal v Brně na počest Evy Olmerové, ostravský Janáčkův máj, výstava k výročím Karla Kryla (1944-1994), houslařská soutěž v Náchodě, valašský projekt Cimbál v české hudbě, festivaly pěveckých sborů či hudební megaslavnost Společně v Evropě v Praze a Bratislavě na konci dubna, věnovaná vstupu Česka a Slovenska do Evropské unie. Patří sem dále "festival rytmů pěti kontinentů" - Slet bubeníků, či četné operní a baletní premiéry.

Také pro zahraničí se chystají festivaly, divadelní představení a koncerty české hudby. Z oper je ve světě velký zájem o Janáčkovu Její pastorkyňu, další významnou akcí směřující za hranice jsou České sny - téměř čtyři desítky dramaturgicky objevných koncertů s mladými českými interprety. Významný prostor k podnětným experimentům získaly v rámci programu různé hudební žánry. Zatímco v oblasti vážné hudby se např. v Brně uskuteční mezinárodní festival pod názvem Soudobá vážná improvizovaná hudba, skupina Čechomor se představí společným koncertem s Colllegiem českých filharmoniků a Lenkou Dusilovou. "Čechomor se zabývá lidovou hudbou a lidová hudba a vůbec lidové motivy k vážné hudbě patří, protože ať si vezmeme Smetanu, Dvořáka, Martinů nebo Janáčka, všichni z ní čerpali," říká k tomu člen Čechomoru Karel Holas. Soubor Lucie, který si už ověřil experimentální invenci v projektu Lucie v opeře, se po lednovém úvodním koncertu chystá na turné s pražskými filharmoniky. V souvislosti s účastí Lucie v programu Česká hudba se spoluprací s FOK věří kytarista Robert Kodym, že by mohl vzniknout "most mezi možnostmi našich elektrických kytar a jejich akustických nástrojů".

Skupina Čechomor

Ředitel Divadelního ústavu a člen výboru programu Česká hudba 2004 Ondřej Černý vyjadřuje z jiného úhlu obdobnou naději: "Rádi bychom, aby program oslovil nejen ty, kteří už chodí do koncertních síní, ale aby otevřel vnímání pro hudbu i těm, kteří se zatím s vážnou hudbou trochu potýkají." Bohatá nabídka letošního hudebního roku k takové naději určitě opravňuje.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.