Rok 1949: První justiční vražda. Politický proces s generálem Heliodorem Píkou

17. srpen 2018

Zinscenovaný soud s generálem Heliodorem Píkou patří s případem političky Milady Horákové k nejznámějším politickým procesům v komunistickém Československu.

Před trestem smrti neuchránila respektovaného vojáka a diplomata ani řada vysokých vyznamenání, včetně sovětských.

Ze zajetí do legií

Píka se narodil v roce 1897 v obci Štítina. V nedaleké Opavě absolvoval gymnázium, ale další studijní plány překazila první světová válka. Jako velitel roty odjel na frontu do Haliče a v létě 1916 přešel dobrovolně do ruského zajetí.

Tam se přihlásil do vznikajících legií, s nimiž se zúčastnil i bitvy u Zborova. Jako legionář se Píka později dostal do Francie, z níž se po válce vrátil do vlasti v hodnosti poručíka. Ve 30. letech působil v Bukurešti jako vojenský atašé pro Rumunsko a Turecko. Na jaře 1939 odešel do Londýna.

Odtud byl vyslán do Rumunska, kde pomáhal Čechům, kterým se podařilo uprchnout do zahraničí. V roce 1941 se z pověření prezidenta Edvarda Beneše stal velitelem československé vojenské mise v Rusku.

Nahlédl pod pokličku Sovětům

Během pobytu v Moskvě se často dostával do sporu s představiteli komunistického exilu. Měl také možnost nahlédnout pod pokličku fungování sovětských tajných služeb. To vše z Píky činilo člověka nepohodlného pro komunistický režim.

Krátce po únorovém převratu v roce 1948 byl Píka zatčen a obviněn ze špionáže a zrady. Neveřejný soudní proces začal 26. ledna 1949 a trval tři dny. Dospěl k předem připravenému závěru, že Píka je vinen, a odsoudil jej k trestu smrti.

Prezident Klement Gottwald odmítl udělit Píkovi milost. Poprava proběhla 21. června 1949 v plzeňské věznici na Borech. V roce 1968 byl soudně rehabilitován.

Dokudrama Jaroslava Mišky nás zavede do června 1949 a seznámíme se s bachařem Čeňkem Petelíkem, který pracuje na zvláštním oddělení borské věznice, kam jsou umisťováni vojenští a političtí prominenti, třeba právě generál Píka. V režii Simony Nyitrayové účinkují Ivo Marták, František Strnad a Miroslav Kudela.

Markéta Ševčíková pak rozebere příčiny tragického osudu Heliodora Píky s vojenským historikem Prokopem Tomkem.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.