Róisín Murphy - pekelně natřískaná hudebně divadelní show

13. prosinec 2008

Bývalá členka formace Moloko Róisín Murphy je považována za nejzajímavější zpěvačku současnosti. Na každý koncert s sebou přiváží nejen svůj zajímavě pronikavý hlas, ale také své módní kreace, kterými nepřestává překvapovat. Róisín se letos ukázala Česku dvakrát, nedávno v rámci Electronic Beats. Ale zažít bouřlivý koncert na vlastní sluch a oči v jejím rodném Dublinu se poštěstilo naší redaktorce Veronice Vlachové. POSLECHNĚTE SI: Report z irského koncertu Róisín Murphy

I když Róisín od své puberty nepřetržitě působí v Anglii, je Irskem stále přivlastňována. Její rodný Dublin jí anglický přesun nemá vůbec za zlé. Naopak. Dublinští fanoušci ji očividně podporují a kdyby měli příležitost, možná by za ni i dýchali. Alespoň takový pocit jsem měla z jejího koncertu, který se konal v luxusním divadle Olympia v centru Dublinu.

Dochvilnost k irským vlastnostem rozhodně nepatří, a tak předskokanka Bishi, hrající na sitár indické pop-elektronické melodie, působila zezačátku jako interpretka backgroundové hudby ke konverzacím natěšených Irů. Ani její zlatý kostým Kleopatry v kosmické verzi a účes, který by mohl dělat reklamu na nejsilnější fixační přípravek na světě, nesplnil možná původně očekávanou funkci.

Publikum, které se skládalo z naprosto rozmanitých věkových skupin a taky sexuálních orientací, jasně očekávalo svou Róisín. Netrpělivá atmosféra by se mohla krájet a když zazněly první tóny písně Overpowered, dublinské divadlo se hned proměnilo v burácející arénu.

Celý koncert byl průřezem z jejích obou alb, z loni vydaného alba Overpowered a Ruby Blue z roku 2005. Pokud obě tyto nahrávky doma vlastníte, po zážitku z koncertu vám budou všechny písně z nich připadat jako suší příbuzní. Nové aranže a zvuk skladeb se s nahrávkou srovnat nedají.

Róisín je nabitá energií, kterou zbytečně neplýtvá nějakými mluvenými vtípky mezi písněmi. Pobíhá po pódiu, své módní výstřelky obměňuje každou skladbu a ještě díky průsvitnému a přiléhavému tričku tradičně bez spodního prádla potěší pohledy pánských poloviček.

Byla to perfektně nacvičená show. A původně nadšenecký pocit z jejího vystoupení vám může klesnout o pár příček dolů, jakmile zhlédnete několik záznamů nebo fotek z vystoupení z dalších míst. Jsou téměř naprosto totožné a pel jedinečnosti právě toho koncertu, na kterém jste byli, je tak trochu pošramocený.

Róisín Murphy zažívá zenit své existence, rozhodně mnohem větší než jaký měla s Molokem. Ví o svých kvalitách a atraktivní extravaganci, která je v její hudebně divadelní show pekelně natřískaná. Chvílemi jsem měla pocit, že objetí, které Róisín uštědřila prvním řadám diváků, je naprosto bez emocí a je jen čistě choreografií dle scénáře. Ale i tak se těším až opět budu svědkem jejích hudebních nářezů na živo.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.