Rockových balad se v budoucnu budu držet, slibuje Karel Gott

30. září 2015

Karel Gott vydává album duetů, které nazpíval za celou kariéru. Posluchače čeká 5 CD. Na některých prý sám sebe překvapil „negottovskou polohou“.

Komplet duetů by prý vydal klidně na 10 CD. „Ale vybrali jsme ty, které se mimořádně zdařily,“ vysvětluje Karel Gott, jak postupoval s autorem nápadu Janem Adamem. Na kompletu se tak ocitlo 98 písní a 72 interpretů.

Rarita se Střihavkou

„Taková rarita je Oh Darling od Beatles, kterou zpívám se svým kolegou Kamilem Střihavkou. Vždycky jsem si říkal: Jak ten jde vysoko! S tím bych asi nemohl soutěžit. Vyšlo to nádherně. To tam je také.“

Jako poslední je na kompletu duet s Petrem Kolářem. Píseň pro oba napsal Miloš Dodo Doležal. „Došlo k setkání v jeho studiu, někde na Moravě. Tam se natáčelo v tak nádherné atmosféře, že já sám jsem se dostal do takové negottovské polohy. Strašně mě to bavilo. Myslím, že ty rockové balady… že se jich budu držet ještě v budoucnosti.“

Gott vs. Matuška

Kromě nich tam jsou i různé rarity, které se jednorázově natočily například pro televizi a pak zmizely v hlubinách archivu. Jako například televizní Silvestr z roku 1974, kde Karel Gott vystupuje společně s Waldemarem Matuškou.

Kapelník Václav Hybš tehdy přišel s nápadem, že si oba zpěváci vymění písničky. „Říkal: Národ se dělí na Gottovce a Matuškovce. Ale vaše poslání je lidi sbližovat a ne rozdělovat.“ Odvysílání jejich společného vystoupení prý opravdu znamenalo konec dohadů o tom, že se nemají moc rádi.

Kdo mu na CD chybí? Jaké písně nazpíval s Helenou Vondráčkovou? Proč mu v Německu tolerují českou výslovnost? Kde bude v příštích dnech a týdnech koncertovat? Více uslyšíte v iRadiu.

Karel Gott a Marie Retková
autoři: Marie Retková , Karel Gott , eh
Spustit audio