Robobubeník Josef a jantarový vinyl. Tomáš „Floex“ Dvořák křtí nové album

27. listopad 2019

Hudebník Tomáš Dvořák vydal letos na podzim album Machinarium Remixed, na němž se po deseti letech vrací k úspěšnému soundtracku pro artovou počítačovou hru.

Nové album nabízí předělávky Floexových skladeb k počítačové hře Machinarium, a to v podání legendární britské elektronické dvojice Orbital, německého hudebníka C418, britské post-rockové formace 65daysofstatic nebo kanadského songwritera Jima Guthrieho, a kromě klasické digitální verze vzniklo i v limitované edici jako jantarový vinyl.

Křest alba Machinarium Remixed proběhne v pražském Paláci Akropolis 27. listopadu a 9. prosince v brněnském Kabinetu Múz.

Hra Machinarium zaznamenala celosvětově obrovský úspěch. V době jejího vzniku před deseti lety se zároveň rodila celá scéna nezávislých uměleckých počítačových her, kolem které se shlukli i hudební skladatelé, kteří překračovali klišé herní hudby. „Psali mi lidé z elektronické scény. Právě Orbital se mi ozvali na základě soundtracku ke hře, že jsou její fanoučci“ přibližuje Floex v ArtCafé.

Robotické nebo akustické bicí?

Novou koncertní sestavu Floexe, doplnil robotický bubeník z Machinaria. Hlavní zásluhu na jeho výrobě má Dominik Jančík (XYZ project), bubeník Jakub Tengler a tým výtvarníka Adolfa Lachmana. Ti všichni Floexův původně nouzový nápad nahradit absenci živého bubeníka robotem vzali jako výzvu. Ve výsledku vytvořili nejen Josefa, který hraje na snare, ale důmyslný systém motory ovládaných mechanických prvků, které hrají na skutečné akustické bicí. Josefa vytiskla 3D tiskárna, o jeho vítězné barevné kombinaci v hlasování rozhodli fanoušci na Instagramu. Koncertní sestavu také doplnila zpěvačka a pianistka Sára Vondrášková aka Never Sol.

Floex, Tom Hodge & SOČR. A Portrait Of John Doe Live 16. 9. 2017

Poslechněte si celý rozhovor Josefa Sedloně a Jitky Kostelníkové s Tomášem Dvořákem v hudebním bloku ArtCafé.

autor: kult

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.