Robert Kurka: Dobrý voják Švejk

7. listopad 2015

Operním večerem korunuje stanice Vltava v sobotu 7. listopadu celodenní projekt věnovaný ve vysílání i ve veřejně přístupných doprovodných programech Haškovu Švejkovi.

Vysíláme 7. listopadu ve 20:00.

V nahrávce souboru Chicagské opery zazní opera Dobrý voják Švejk od amerického skladatele Roberta Kurky, dílo inspirované anglickým překladem vydaným v Americe roku 1956. Newyorské premiéry své opery o dva roky později se však autor již nedočkal.
Operní večer bude tentokrát velmi experimentální. Příznivci Haškovy knihy budou mít unikátní možnost sledovat, jak se námět tímto zhudebněním proměnil. Kurkova opera má prolog, dvě dějství a epilog.

Robert Kurka (1921 - 1957) byl americký skladatel, který se narodil ve státě Illinois a v hudbě byl částečně samoukem. Hudební lekce sbíral u Daria Milhauda a Otto Lueninga a pak i během studia na Columbijské univerzitě. Větší část života ovšem strávil v New Yorku, kde také vyučoval skladbu na City College, Queens College a Dartmouth College.

Čtěte také

Je autorem dvou symfonií, pěti smyčcových kvartetů, šesti houslových sonát a řady skladeb pro klavír či pro pěvecký sbor.
Dobrý voják Švejk je jeho jediná opera. Na předloze ho zaujal především její protiválečný náboj. Kurka komponoval Dobrého vojáka Švejka nedlouho před smrtí. Operu nestihl instrumentovat a dílo dokončil Hershy Kay. Bývá srovnáváno s Kurtem Weillem kvůli svému satirickému a ironickému charakteru i díky použití prvků populární hudby. Robert Kurka zamřel na leukémii. Premiéra se konala až 23. dubna 1958 v New York City Opera.

autor: Petr Veber
Spustit audio