Robert H. Benson: Vyprávění faráře od svatého Filipa. Zdánlivě všední příběh nahlížený prizmatem víry

8. únor 2023

Víra dává i nepatrnému dění určitý význam a pomáhá člověku pochopit jeho místo ve světě. Miroslav Táborský v mystické povídce anglického katolického kněze a spisovatele. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Miroslav Táborský
Připravil: Petr Turek
Překlad: Lucie Nekulová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2012

Katolický kněz, teolog, esejista a spisovatel Robert Hugh Benson (1871–1914) graduoval roku 1895 jako anglikánský duchovní, ale roku 1903 přestoupil do církve katolické. O rok později byl vysvěcen na kněze, stal se kanovníkem westminsterské katedrály a roku 1911 papežským komořím. Kromě rozsáhlých románových fresek napsal také drobnější díla, např. sbírku próz Neviditelné světlo, v níž osvědčil literární talent i hlubokou znalost teorie i praxe duchovního života.

Řada Bensonových děl byla v první půli 20. století přeložena do češtiny. Sbírka vynikajících povídek s mystickými náměty Neviditelné světlo vyšla česky již roku 1914 ve Florianově Dobrém díle a její třetí vydání v nakladatelství Vyšehrad z roku 1970 bylo pro zasvěcence událostí. V roce 2012 pak vyšla druhá sbírka mystických povídek s názvem Zrcadlo ze Shalottu, z níž jsme vybrali Vyprávění faráře od svatého Filipa. Osobité kouzlo čistého, pevného a výrazného Bensonova stylu uchvátilo už několik generací čtenářů.

autor: tur
Spustit audio

Související