Robert Glasper uvádí Jazzový podvečer

20. červenec 2015

Robert Glasper je jedním z nejzajímavějších pianistů americké jazzové scény, je dvojnásobným držitelem Grammy a u příležitosti svého koncertu v olomouckém Jazz Tibet Clubu 13. 7. natočil pro Český rozhlas Vltava pořad Jazz Update, kde uvádí svoji hudební tvorbu.

Jazz Update Davida Brady s Robertem Glasperem vysíláme v pondělí 20. července v 17.45 na ČRo Vltava.

Robert Glasper má velmi charakteristický způsob klavírní harmonizace občas jakoby napodobující DJe a producenty elektronické hudby, kteří naopak smyčkují zvuky piana. Tímto pseudoelektronickým stylem už ve svých začátcích uchvátil jazzové hvězdy a hned na prvním autorském albu Mood (2004) můžeme s Glasperem slyšet trumpetisty Terence Blancharda a Roye Hargrovea nebo basistu Christiana McBridea. Desky Mood, Canvas (2005), In My Element (2007), částečně Double Booked (2009) a konečně také aktuální Covered (2015) dokumentují Glasperovu klasicky jazzovou polohu, kterou jsme mohli aktuálně slyšet v triovém obsazení v Olomouci za doprovodu basisty Vicente Archera a bubeníka Damiona Reida.

Dneska ale Glaspera svět obdivuje možná ještě víc díky jeho charismatickému vlivu na populární hudbu, resp. na živý americký folklór zvaný R&B, který sice u nás vnímáme jako komerční pop, ale v Americe jde také o způsob, jakým si obyčejní lidé v mnoha místech USA pro radost běžně zpívají a doprovázejí se na hudební nástroje. Kapela Robert Glasper Experiment mísí vlivy elektroniky, R&B, soulu, hip-hopu a druhá nahrávka tohoto projektu, nesoucí název Black Radio (2012) v roce 2013 získala Grammy za nejlepší R&B Album. Jeho elektronický přístup můžeme slyšet na albech Black Radio 2 (2013) a prvopočátky Glasperova Experimentu se nachází na Double-Booked z roku 2009.

Pořad Jazz Update vysíláme každé druhé pondělí od 17:45 v rámci Jazzového podvečera.

Robert Glasper Trio v Jazz Tibet Clubu v Olomouci:

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.