Robert Barr: Sdružení roztržitých

11. únor 2016
Hra pro tento večer

Úsměvný příběh z prehistorie detektivní literatury. Detektiv Valmont odhaluje kuriózní podvod založený na zapomnětlivosti obětí.

Poslouchejte na Vltavě 11. února 2016 ve 20:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 17. února 2016.


V historii detektivní literatury zaujímá Robert Barr (1849-1912) místo jednoho z průkopníků žánrů, o to zajímavějšího, že svoje detektivní příběhy jako první nasytil ironií a humorem. Narodil se v Glasgow, ale dětství a mládí strávil v Kanadě. Po studiích působil jako pedagog. V té době také začal pod pseudonymem Luke Sharp přispívat krátkými povídkami do novin Detroit Free Press.

Krátce po třicítce Barr opustil Kanadu a usadil se v Londýně, kde v roce 1892 založil spolu s Jeromem Klapkou Jeromem ilustrovaný měsíčník The Idler. Záhy se stal módním autorem, jehož sbírky krátkých povídek se dobře prodávaly. Když sláva Doylova Sherlocka Holmese dostoupila vrcholu popularity, Barr nelenil a publikoval parodii, jejíž název The Adventure of the Second Swag byl zřetelnou narážkou na Doylovu povídku The Adventures of the Second Stain (Druhá skvrna). I přes to zůstával s Doylem v dobrých přátelských vztazích.

03564459.jpeg

Svoje detektivní povídky shrnul ve sbírce The Triumphs of Eugène Valmont, v nichž stvořil postavu detektiva, v jehož postavě se snoubí anglická vytrvalost s francouzským bonvivánstvím. Valmontovy příběhy jsou pravidelně otiskovány v detektivních antologiích a bezpochyby ovlivnily i řadu Barrových následovníků. Nejzřetelnější inspiraci nacházíme v Herculovi Poirotovi v díle Agathy Christie.


Osoby a obsazení: Eugene Valmont (Vladimír Dlouhý), Spencer Hale (Antonín Molčík), Podgers (Jaromír Dulava), mladík Macpherson (Ivan Trojan), asistent John (Jan Novotný) a vrchní číšník (Tomáš Pavelka)

Autor: Robert Barr Překlad: Eva OutratováDramatizace: Jan StrejčekDramaturgie: Hynek PekárekRežie: Vladimír Rusko

Natočeno v roce 1998.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio