Riziko nákazy po očkování je minimální, vakcína navíc snižuje nakažlivost pro ostatní

Proti covidu-19 je v Česku podle statistik ministerstva zdravotnictví plně naočkováno něco přes 65 a půl procenta populace starší dvanácti let. A i když epidemiologové a vakcinologové vyzývají k mnohem vyšší proočkovanosti, tempo vakcinace od léta stagnuje. Proč je očkování důležité, když se člověk může nakazit i po něm?

Nákaza po očkování minimální

Riziko, že se člověk nakazí i po očkování, je sice minimální, ale existuje. A to hlavně u starších lidí a obecně u těch, kteří byli na prvním očkování třeba před šesti až osmi měsíci. Postupem času totiž imunita klesá, a i proto je důležité přeočkování. K tomu můžou lidé přijít už po šesti měsících místo původních osmi.

Čtěte také

Pokud se po očkování nakazí mladí lidí, můžou patřit mezi takzvané „neodpovídače“ na očkování. V takovém případě může být jejich imunita v pořádku, jen třeba nereaguje na konkrétní očkovací látku. A záleží samozřejmě i na tom, v jaké fázi se člověk nakazí. Po první dávce vakcíny třeba proto, že si tělo ještě nestihlo vybudovat dostatečnou ochranu.

Vakcína snižuje nakažlivost 

I když se naočkovaný člověk může nakazit, očkování snižuje riziko, že nakazí někoho jiného. Infekčnost je po vakcinaci nižší a kratší je i doba, kdy je člověk nakažlivý. Rozhodující je ale také to, jak silnou má kdo imunitu.

Spustit audio

Související