Richard Svoboda: Valtice jako místo na hranici

21. červenec 2017

Valtice jsou město s pozoruhodným zámkem, zapsaným v rámci Lednicko-valtického areálu na seznam památek UNESCO.

V poslední době se stalo významným kulturním centrem, lákajícím přátele historie i starého umění jak z České republiky tak z Rakouska, jehož hranice jsou v bezprostřední blízkosti. Řekněme jako cíl nenáročné procházky. Je to místo, kde se střetával antický svět s barbarským, křesťanský s pohanským a východní Evropa se západem. Dnes vnímáme zámek Valtice jako jednu z významných barokních rezidencí v habsburské monarchii, její historie je však překvapivě starší.

Od poloviny 11. století zde byla řada opevněných sídel, která chránila tuto krajinu před výpady z Uher. Roku 1192 získal Valtice jistý Wichard ze Seefeldu, který začal zřejmě cílevědomě budovat výstavné sídlo, hostící například tehdy oblíbené rytířské turnaje.

02693540.jpeg

„Valtice jsou ovšem převážně spojeny s rodem Lichtensteinů, kteří honosný, převážně barokní zámek považovali za své rodové sídlo až do konfiskace roku 1945.“, dodává kastelán valtického zámku Richard Svoboda.

Současnou chloubou zámku není jen renovovaná historická jízdárna a španělská konírna, ale především barokní divadlo. Po jeho totálním zničení ve druhé polovině 20. století zbylo jen obvodové zdivo.

Dnes se podařilo vytvořit na základě dobových dokumentů repliku, která umožňuje prezentovat publiku mnohé efekty barokní divadelní kultury a zároveň dává příležitost k vystoupení četných interpretů staré hudby, která našla v posledních letech právě zde autentické a velmi přátelské prostředí. Možná, že zvláštní postavení tu hraje osobnost Antonia Vivaldiho, jehož Čtvero ročních dob se letos stalo tématem přitažlivých tanečních představení. Výběr barokní hudby v podání předních interpretů ostatně provází celý pořad.

autor: Zuzana Ledererová
Spustit audio