Richard Pogoda, jazzman

7. červenec 2017

Po maturitě a studiu Grafické školy v Praze-Smíchově byl zaměstnán jako typograf a korektor. Od roku 1962 byl členem několika kabaretních souborů, především jako hudebník.

Vzniká autorská dvojice Dostál–Pogoda, která vytvořila dvanáct původních muzikálů, napsaných pro členy studia. Z nich dosáhly největšího úspěchu Výtečníci, Princ a chuďas, Festival, Gaudeamus igitur (některé natočeny televizí).

S přáteli zakládají (podzim 1966) ve sklepení olomouckého Domu armády později velmi populární DEX-klub. To zahrnuje intenzívní spolupráci s Karlem Krylem, kapelami Bluesmeni a Olomouckým dixielandem. Píše spolu s Emilem Viklickým jazzové scénáře k pořadům pro Divadlo hudby (kde je jeho otec ředitelem).

Po srpnových událostech roku 1968, uzavření DEX-klubu a vynuceném odchodu ze Studia zakládá s Pavlem Dostálem tzv. bytové divadlo (kabaretní večer Čaj u pana Pogody). Dostál musí opustit práci v kultuře, Pogoda se dává po propuštění z tiskáren na dráhu vinárenského hudebníka a diskžokeje. V polovině 80. let se jim podaří inscenovat ve Večerním Brně několik hudebních komedií (Dva na smetišti aj.).

Po roce 1990 (a odchodu Pavla Dostála do politiky) se stává hudebním redaktorem a moderátorem Českého rozhlasu Olomouc. Od klavíru baví publikum svými Pianothékami. Do těch si zve občas své přátele Laďu Kerndla, Jana Kanyzu, Ondřeje Brzobohatého či Františka Řeháka a dceru Sandru. Už čtvrtou sezónu hraje pravidelně s velkým ohlasem v neděli odpoledne na piáno v nákupní galerii Šantovka pro náhodné kolemjdoucí s kolegou Mirkem Švihálkem.

autor: Michal Bureš
Spustit audio