Rhiannon Giddens a Sophie Hunger – královna americany a švýcarská písničkářská hvězda živě z německého Rudostadtu

16. srpen 2020

Vltavský Koncert bez hranic bude tentokrát patřit dvěma záznamům z německého festivalu Rudolstadt. Hlavní část pořadu věnujeme koncertu americké umělkyně Rhiannon Giddens, která ve své tvorbě přirozeně navazuje na tradici americké hudby. V druhé polovině pořadu zazní ukázky z vystoupení švýcarské zpěvačky Sophie Hunger, která by se snad na podzim letošního roku měla představit v Praze s novým albem. Pořad vysíláme v rámci Mezinárodní rozhlasové výměny. 

Rhiannon Giddens

Rhiannon Giddens pochází z Greensboro v Severní Karolíně a původně se proslavila coby vůdkyně skupiny Carolina Chocolate Drops, s níž se věnovala převážně tradiční folkové hudbě a v roce 2011 za album Genuine Negro Jig získala cenu Grammy. Postupem času se začala stále více prosazovat se svou sólovou tvorbou, ve které tradiční písně i žánry staví do moderního kontextu, její alba jsou stále originálnější.

V záznamu z koncertu na německém festivalu Rudolstadt z roku 2015 zazní převážně písně z jejího první sólového alba Tomorrow Is My Turn, které vyšlo ve stejném roce, ale také ukázky z kolekce The New Basement Tapes, na které se osobnosti jako Elvis Costello, Jim Jones nebo právě Rhiannon Giddens chopili interpretace nikdy nevydaných textů Boby Dylana. Právě píseň Spanish Mary z tohoto alba celý koncert otevírá. Současná královna americany Rhiannon Giddens v posledních letech vydala ještě další dvě alba – Freedom Highway a zejména There Is No Other, společné dílo s italským jazzovým hudebníkem Francesco Torrisim, na kterém velice zajímavě propojuje americkou a evropskou písňovou tradici a přichází s úplně novými interpretačními postupy.

Sophie Hunger

Poslední půlhodina bude patřit ukázce z vystoupení švýcarské umělkyně Sophie Hunger z roku 2010. Hunger v tomto roce vydala přelomové album 1983, ze kterého pochází také většina skladeb, které uslyšíte.

Sophie Hunger během posledních deseti let dospěla ve hvězdu minimálně evropského formátu, v září vydává nové, elektronickou hudbou ovlivněné album Hallucinationen, které natáčela v Berlíně. Novinku by měla představit 9. listopadu na koncertě v pražské MeetFactory. V příštím vydání Koncertu bez hranic uslyšíte další dva záznamy z německého festivalu Rudolstadt, například vystoupení senegalské legendy Youssou N'Doura se skupinou Le Super Étoile de Dakar.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.