Režisér Nikolaev natáčí v Kladně Příběh kmotra. Do kin přijde na podzim

27. květen 2013

Režisér Petr Nikolaev v těchto dnech točí v Kladně a Praze svůj nový film, který bude mít premiéru 17. října. Jmenuje se Příběh kmotra a je inspirovaný knihou novináře Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek o kontroverzním podnikateli Františku Mrázkovi. Ten byl považován za vládce českého podsvětí a ve filmu vystupuje jako postava Vedrala, kterou hraje Ondřej Vetchý.

Režisér Petr Nikolaev rozdává poslední úkoly, pak se za ním zavřou dveře a herci dostanou pokyn k akci. V kladenských kasárnách se právě točí scéna, kdy titulní postavu Vedrala vyslýchá vyšetřovatel Cajthaml.

Jeho reálný předobraz, bývalý policista Karel Tichý a zároveň zakladatel spisu Kratatice, který na 11 tisících stránkách popisuje prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, je tu také. Právě natáčená scéna ale reálný základ nemá, on sám totiž Františka Mrázka nikdy nevyslýchal:

„Já jsem byl ten operativec a strašně jsem si zakládal na tom, aby mě tihle lidi neznali. My jsme o sobě věděli prakticky všechno, ale nikdy jsme se nepotkali. Když jsme dokumentovali nějakou jeho schůzku, tak jsem seděl v klidu vedle u stolu a on vůbec netušil, že jsem to já,“ prozrazuje bývalý policista.

Postavu inspirovanou Karlem Tichým hraje Lukáš Vaculík. Hrát ve filmu, který vychází z téměř současného a dobře známého skutečného příběhu, považuje v jistém ohledu spíše za nevýhodu.

„Je to spíš nevýhoda v tom, že někteří lidé žijí, jako třeba ten můj předobraz. Ten si pak může říct: ’Hele, já nevím. Já jsem si to představoval jinak‘ . Ale samozřejmě je tam určitá licence, ten film by neměl být jenom sbírání nějakých dokumentárních situací a faktů, ale mělo by to fungovat i dramaticky samo o sobě,“ přibližuje Vaculík.

Režisér Petr Nikolaev točil už v Kladně drama Lidice a teď říká, že se tak trochu vrátil domů. Téma organizovaného zločinu v Česku, o němž jeho nový film vypráví, považuje za fascinující.

Herec Ondřej Vetchý během přestávky v natáčení jedné ze scén filmu Příběh kmotra

„Je to téma, které ukazuje vývoj téhle společnosti za poslední čtvrt století a pro mě bylo vzrušující mít možnost na takovém relativně dobrodružném tématu ukázat něco, co žijeme až dodnes. Co nás trápí, co nás ovlivňuje,“ vysvětluje režisér, proč se rozhodl Příběh kmotra natočit.

Podle bývalého elitního policisty Karla Tichého se filmaři tématu chopili dobře. To, že by se on sám někdy mohl stát předobrazem filmového hrdiny, ho ale prý nikdy nenapadlo.

„Na mě byly zakázky na likvidaci, snažili se o to hodně dlouho, musel jsem odejít, přišel jsem o práci. Takže to mě nikdy nenapadlo, že by to takhle mohlo dopadnout. Jsem svým způsobem rád, že vlastně ještě dobíhá něco, ale zároveň mě mrzí, že jsme to nedotáhli my,“ dodává Tichý.

V souvislosti s informacemi z důvěrného spisu totiž nikdy nepadlo žádné obvinění. Ale co se dělo po smrti podnikatele Františka Mrázka v roce 2006, která nebyla nikdy objasněna, už film neukazuje: „Hemingway říkal, že každý správný příběh končí smrtí,“ vysvětluje závěrem Petr Nikolaev.

Spustit audio