Revoluce do kabelky: Příběh skříně vysvětlí udržitelnou módu i vaší sousedce

24. duben 2018

Malá knížka do kabelky, která jednoduše a zábavně vysvětluje, o čem je udržitelná móda. Takový je Příběh skříně od Veroniky Blabla Hubkové, který v Modeschau otevíráme u příležitosti světového týdne módní revoluce. Jak se začala zajímat o módu, pro koho Příběh skříně psala a co ji přivedlo k Fashion Revolution?

Je to hodně odlehčené a osobní psaní, určené pro módní bublináře i pro laiky, říká Veronika Blabla Hubková. Přestože je jednou z ústředních postav české větve hnutí Fashion Revolution, nepovažuje se za typickou módní profesionálku. Knížku, která vyšla na začátku března, psala pro širokou veřejnost i pro módní profesionály, kteří chtějí udržitelnou módu jasně a jednoduše vysvětlit svému okolí.

Když to čteš, postupně procházíš celým životním cyklem oblečení, od bavlny na poli až po kontejner, do kterého zahodíš tričko, které už nechceš. Sama jsem studovala ekonomku a mám kolem sebe spoustu lidí, co pracují v korporátu nebo státní správě. Šlo mi o to, téma udržitelné módy přechroupat pro obyčejné lidi kolem sebe,vysvětluje Veronika.

Česká Fashion Revolution v akci. Zuza Ryšavá, Veronika Blabla a Magda Zachová ve Vnitroblocku

Knížka je napsaná pro tištěná média nezvyklým hovorovým jazykem, který připomíná přímočarou a spontánní formu statusů na sociálních sítích nebo zápisků na online blozích. Chtěla jsem to napsat lidsky. Mám velkou radost, že se spousta knížek prodala do malých měst a vesnic. Šlo mi o to, aby to lidi vtáhlo a přečetli to celé. Samozřejmě by to šlo napsat delší a jinak, ale pak by to nevzali ti, které jsem chtěla oslovit.

Co Veroniku přivedlo k pomalé módě a jak se z ní stala módní aktivistka, zapojená do mezinárodního hnutí Fashion Revolution? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

24. dubna 2013 zemřelo ve zřícené bangladéšské továrně Rana Plaza přes tisíc lidí, kteří šili oblečení pro nadnárodní módní značky. Událost rozvířila veřejnou diskusi o etické stránce výroby oblečení v řadě zemí a vyprovokovala mimo jiné vznik hnutí Fashion Revolution. V rámci této mezinárodní kampaně lidé sdílí na sociálních sítích fotky v oblečení naruby s hashtagem ‪#‎whomademyclothes‬, aby ukázali loga výrobců a dali jim najevo, že jim záleží na tom, kým a v jakých podmínkách bylo vyrobeno. Online podpora lidí z celého světa pak aktivistům z Fashion Revolution pomáhá k nátlaku na transparentnost výrobních procesů velkých firem. Co se zatím Fashion Revolution podařilo dosáhnout a jaké má další plány, se dozvíte v rozhovoru s jednou ze zakladatelek hnutí Carry Sommers.

Více o začátcích udržitelné módy ve světě i u nás si můžete přečíst tu. A pokud se chystáte na velký jarní úklid šatníku, inspiraci, jak na to s ohledem k životnímu prostředí, najdete tu.

Playlist:

The Weeknd – Try Me
Sasha Sathya – Ladealer
Aggromance – Puerta de Hierro
Teenangel – Maladeza
Daso – Meine
M.E.S.H. – Inspired By True Story
Debit – Remain (Siete Catorce Tribal Remix)
Perera Elsewhere feat. Chino Amobi – Polizei Remix

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.