Retrospektiva Františka Skály, scénografie Josefa Svobody nebo nové exponáty v Muzeu Karla Zemana. Otevřené galerie se snaží nalákat návštěvníky zpět

5. květen 2021

Pražské Muzeum Karla Zemana představuje dílo světově uznávaného filmového tvůrce a taky filmové triky, kterými proslavil českou kinematografii. V expozici najdou zájemci nové exponáty a rozšířena byla i její interaktivní část.

Čtěte také

Galerie hlavního města Prahy otevřela v Domě U Kamenného zvonu výstavu František Skála a jiné práce. Poprvé představuje retrospektivní pohled na autorovu ne vždy známou ilustrátorskou tvorbu, které se věnuje od začátku 80. let.

Provozovatelé Národního filmového muzea v Praze získali nedávno Českého lva za mimořádný počin v oblasti audiovize. Také toto muzeum se teď otevřelo návštěvníkům. Během nucené uzavírky se v něm opravovalo, gruntovalo a připravovala se nová expozice. Tomáš Pilát o tom mluvil se zakladatelkami a ředitelkami NaFilMu Adélou Mrázovou a Terezií Křížkovskou.

Čtěte také

Národní technické muzeum v Praze se dnes po několika měsících opět otevírá. Na návštěvníky čeká 13 stálých expozic a několik výstav včetně nové – Česká stopa v historii výpočetní techniky. Novinkou tam je závodní speciál Tatra T-815 zvaný Puma. Posádka Karla Lopraise s ním třikrát vyhrála kategorii kamionů v automobilové soutěži Rallye Dakar.

Po více než třech letech a náročné rekonstrukci přivítali návštěvníky v Severočeském muzeu v Liberci. Nově koncipovanou expozici doplňují interaktivní prvky. Vidět můžete přes tisíc exponátů, které dokumentují vývoj uměleckého řemesla od antiky po současnost a to ze sbírkových fondů skla, keramiky, porcelánu, textilu, tapiserií, nábytku, dřevořezeb, šperků či kovů. Novinkou je expozice Doteky severu, která představuje nejvýznamnější přírodní fenomény českého severu.

Čtěte také

Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře znovu nabízí prodlouženou výstavu Josef Svoboda – scénograf. Obsahuje v chronologickém přehledu sled jeho divadelních realizací, které doprovází výběr kreseb, studií a maket z autorova obsáhlého archivu.

V Památníku Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku je přístupná stálá expozice včetně zmodernizované části a dále tam uvidíte dočasnou výstavu Cesta do hlubin robotovy duše.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.