Requiem za mého přítele. Skladba Zbigniewa Preisnera věnovaná režisérovi Kieślowskému

16. červen 2022

Jednou ze strhujících událostí probíhajícího Národního festivalu Smetanova Litomyšl 2022 bude provedení rozsáhlé duchovní skladby polského autora Zbigniewa Preisnera. Dílo pro pět vokalistů, varhany, velký sbor a symfonický orchestr zazní v přímém přenosu stanice Český rozhlas Vltava 16. 6. od 20:30.

Smetanova Litomyšl 2022
Zbigniew Preisner: Requiem za mého přítele pro sóla sbor a orchestr

Přímý přenos vysíláme 16. 6. od 20:30.
Účinkují Jana Sibera (soprán), Lucie Silkenová (soprán), Jan Mikušek (kontratenor), Tomáš Badura (tenor), Václav Jeřábek (bas), Daniela Valtová Kosinová (varhany)
Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou a Filharmonie Hradec Králové, řídí Rastislav Štúr.
Slovem provází Lucie Hradilová.

Slavnému režisérovi a svému blízkému příteli Krzysztofu Kieślowskému věnoval po jeho smrti své rozsáhlé Rekviem za mého přítele současný polský skladatel Zbigniew Preisner. V jeho skladatelském portfoliu bychom nalezli především několik desítek filmů, ke kterým Preisner komponoval hudbu, mnohem skromnější je počet jeho orchestrálních skladeb. Patří sem i Rekviem za mého přítele z roku 1998, které vyslechneme živě z Národního festivalu Smetanova Litomyšl 2022.

Čtěte také

Ve skladbě, která v první části staví na katolické liturgii mše za zemřelé a ve druhé pak obsahuje intimní a důvěrnou skladatelovu zpověď, se Preisner ohlíží za svým přátelstvím a dlouholetou spoluprací s režisérem Kieślowským. Zbigniew Preisner s ním jako autor hudby kooperoval při vzniku mnoha snímků; jsou to například filmy Bez konce (1985), Krátký film o zabíjení (1987), Krátký film o lásce (1988), Dvojí život Veroniky (1991), či snímky Tři barvy: Modrá, Tři barvy: červená a Tři barvy: bílá z první poloviny devadesátých let.

Spustit audio