Reprezentativní výstava prací Theodora Pištěka

23. říjen 2012

Sbírka moderního a současného umění Národní galerie v Praze otevřela v prvním poschodí Veletržního paláce velkou reprezentativní výstavu obrazů, kreseb, reliéfů, objektů a prostorových instalací malíře a filmového výtvarníka Theodora Pištěka z období od konce padesátých let až po současnost.

Výstava, kterou k autorovým nadcházejícím osmdesátinám připravili kurátoři Martin Dostál a Helena Musilová, nese podle jednoho Pištěkova obrazu z roku 1983 název „Ecce Homo“.

Theodor Pištěk se narodil 25. října 1932 v pražské umělecké rodině. V roce 1958 ukončil studia na Akademii výtvarného umění v Praze, kde byl jeho profesorem Vratislav Nechleba. Tradiční akademické školení se projevilo v jeho hladké, navýsost realistické malbě, díky níž se stal jedním z nemnoha představitelů českého „hyperrealismu“ přelomu 60. a 70. let.

Malba Theodora Pištěka však trochu nespravedlivě zůstávala dlouhá léta ve stínu jeho úspěchů jako autora filmových kostýmů – je mimo jiné i držitelem americké ho filmového Oscara za kostýmní výpravu k Formanově filmu „Amadeus“ – ale také jako automobilového závodníka, který krásu a eleganci rychlých závodních strojů a jejich sugestivních lesklých detailů dokázal přenést i do svých obrazů. Theodor Pištěk se však považuje především za malíře.

02728200.jpeg

Výstavu „Ecce Homo“, která tentokrát představuje Theodora Pištěka především jako malíře a tvůrce iluzívních prostorových instalací můžete v sídle Sbírky moderního a současného umění Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze 7-Holešovicích navštívit do 6. ledna 2013.

Součástí výstavy je 170 stránkový katalog s úvodním textem Martina Dostála a s rozsáhlým rozhovorem, který s Theodorem Pištěkem vedla kurátorka Helena Musilová. K výstavě je připraven i bohatý doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek, výtvarných dílen a výtvarných ateliérů pro děti.

Spustit audio