Reportér Troníček o vyšetřování havárie na Bečvě: Inspekce životního prostředí tají, kde a kdy odebírala vzorky

3. prosinec 2020

Do řeky Bečvy ve středu opět unikla neznámá látka. A stále ani není známý viník nejhorší havárie z konce září, v důsledku které uhynuly tuny ryb. „Dodnes není jasné, kdy a kde přesně se braly vzorky vody a na jaké látky byly testovány. Natož jaké hodnoty byly naměřeny. Inspekce životního prostředí to z neznámých důvodů tají,“ říká investigativní reportér Jakub Troníček.

Reportér Radiožurnálu byl na místě už po první havárii. Podle tehdejších výpovědí rybářů řeka na první pohled nejevila žádné známky znečištění. „Ta látka byla s vodou velmi dobře ředitelná a bezbarvá. Někteří rybáři zmiňují, že tam byl cítit chlór, dokonce měli popálené ruce,“ uvádí.

Čtěte také

Podle odborníků mohl být chlór využit k zamaskování havárie, protože chlornan sodný se v průmyslu využívá k likvidaci kyanidů.

„Pak by ve vzorcích vody ani nemohl být žádný kyanid a naopak by v nich byl chlór. Pokud se ale následně hledal pouze kyanid, tak to nemá žádný význam,“ dodává a opakuje, že je třeba znát podrobnosti o testovaných vzorcích.

Otazníků je nadále víc než odpovědí. Neví se ani odkud a jaké smrtící látky do řeky přitekly.
Jakub Troníček

„Otazníků je nadále víc než odpovědí. Neví se ani odkud a jaké smrtící látky do řeky přitekly. Ministr životního prostředí i inspekce už den po havárii veřejně vylučovali, že by pachatelem mohla být chemička Deza. Říkali to v době, kdy nebylo známo, jaké látky řeku otrávily,“ připomíná Troníček.

Fenol z Dezy?

Deník Referendum přišel s teorií, že onou látkou mohl být fenol nebo jeho deriváty, protože má podobný zápach jako chlór. Z fenolového provozu chemičky Deza, která spadá pod koncern Agrofert, prý mělo uniknout přes 10 kubíků směsi různých látek včetně fenolů.

Čtěte také

„Otravu by způsobit mohla. Potíž je v tom, že chybí vysvětlení, jak se do té řeky dostala. Dešťová kanalizace, do které i po vyjádření samotné Dezy látky unikly, je svedena do lagun, kde ale ryby žily,“ upozorňuje Troníček.

Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka uvedl, že 20. září se v Deze stala provozní událost, která neměla charakter havárie a z podstaty věci nemohla být příčinou otravy ryb v Bečvě.

Inspektoři životního prostředí už od 11. listopadu provádějí kontrolu v celkem 15 firmách včetně Dezy. „Tedy měsíc a půl po otravě a teprve poté, co byla vyloučena hlavní vyšetřovací verze, že kyanidy unikly kanálem z areálu bývalé Tesly,“ podotýká novinář.

Je v tom velký zmatek a míchají se hrušky s jablky. Informací je možná přespříliš, ale těch skutečně relevantních je naprosté minimum,
Jakub Troníček

Je prý otázkou, co vlastně inspektoři hledají. Pokud by totiž v Bečvě zabíjely kyanidy, jak tvrdí Česká inspekce životního prostředí, musely by se jejich stopy hledat už několik hodin až dní po havárii. Později to prakticky nemá smysl.

Věc v trestněprávní rovině vyšetřuje také policie a právě na její informační embargo se inspekce odvolávala. To ale Troníček zpochybňuje: „Sama policie to dementovala, žádný takový zákaz prý nikomu nedala. Z ničeho nevyplývá, že by inspekce měla mít zákaz informace o vzorcích.“

Jak velká je tedy pravděpodobnost, že se na něco přijde, anebo naopak že se vyšetřování rozmělní? „Bohužel to vypadá na druhou variantu. Je v tom velký zmatek a míchají se hrušky s jablky. Informací je možná přespříliš, ale těch skutečně relevantních je naprosté minimum,“ zdůrazňuje.

Jak postupuje vyšetřování úniku jedovatých látek do Bečvy? Poslechněte si záznam rozhovoru v Interview Plus.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.