Reportáž z Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem

28. leden 2011

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem završuje rok oslav stého výročí svého založení. Kromě stálé expozice, kterou tvoří především šedesát obrazů Antonína Slavíčka, můžete ještě do 6. února spatřit dvě velká plátna Otakara Slavíka a především pozdně gotický Pašijový cyklus Hanse Hesseho z roudnického kostela Narození Panny Marie. Ten byl pro tento účel zrestaurován a vystaven v hypotetické podobě gotického oltáře v čele výstavní síně.

Výstavu doprovází také interaktivní projekt „Říp“ české malířky Mariany Allaseur, která vytvořila sérii pláten s motivem mýtické české hory. O výstavních projektech jste už v Mozaice před časem mohli slyšet. Do roudnické galerie se nyní můžete znovu podívat ve dvou reportážních vstupech, které na místě natočil Vojtěch Babka.

02242214.jpeg

S Alenou Potůčkovou, ředitelkou Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, se zastavili u dvou velkých pláten Otakara Slavíka. Tento malíř, který po podpisu Charty 77 žil v rakouském exilu a jehož život se uzavřel loni 3. listopadu nedlouho po roudnické vernisáži, byl i jedním z účastníků zmiňovaného legendárního malířského sympozia v Roudnici nad Labem roku 1970. Alena Potůčková má jeho tehdejší expozé stále v živé paměti.

Projekt „Říp" a především 12 desek Pašijového cyklu Hanse Hesseho můžete v galerii uvidět ještě do 6. února.

Spustit audio