Renesance Now / Kabzan, Mareš, Mravec, Písařík

3. květen 2012

V rekonstruovaných prostorách Novoměstské radnice v Praze se sešli na první společné výstavě čtyři rozdílní umělci, kteří se rozhodli obnovit, každý po svém, ideu renesance.

Proto také dostala výstava vznešený název „Renesance Now“. Nejstarším a asi nejznámějším z oněch čtyř vystavujících je čtyřiatřicetiletý malíř a sochař Petr Písařík, absolvent pražské Akademie výtvarných umění a zakládající člen skupiny Pondělí, který se paralelně věnuje malbě a tvorbě asamblážovaných objektů.

02611031.jpeg

O tři roky mladší absolvent pražské Akademie Vilém Kabzan, člen skupiny Luxus, v posledních letech pracuje často s konceptuální fotografií a instalacemi.

02611034.jpeg

Dominik Mareš se po studiu ekonomie plně věnuje malbě v duchu strukturální abstrakce a malířem je i nejmladší účastník výstavy dvaatřicetiletý Dušan Mravec, který na Akademii výtvarných umění v Praze studoval v ateliéru intermediální tvorby Milana Knížáka, v ateliéru klasických malířských technik Zdeňka Berana a v ateliéru konceptuálních tendencí Miloše Šejna.

Proč svou první společnou výstavu nazvali „Renesance Now“ a proč pociťují potřebu návratu k renesančním ideálům, na to se Karel Oujezdský v Novoměstské radnici zeptal Viléma Kabzana, který pro tentokrát přijal i úlohu kurátora.

Jejich společnou výstavu nazvanou „Renesance Now“ si můžete prohlédnou ve věži Novoměstské radnice v Praze až do 3. června.

V přízemním gotickém sále Novoměstské radnice je otevřena výstava figurálních plastik sochaře Bohumila Zemánka nazvaná „Česká groteska“. Výstava byla uspořádána k nedožitým autorovým sedmdesátinám.

Spustit audio