Rektor je tak silný, jak silná je univerzita, je přesvědčený prof. Martin Procházka

Univerzita Palackého bude mít od května nového rektora, historika Jaroslava Millera vystřídá lékař, děkan Fakulty zdravotnických věd Martin Procházka. Stane se v pořadí patnáctým rektorem v novodobé éře obnovené olomoucké univerzity.

Za silnou univerzitou podle Martina Procházky stojí spolupráce na nejvyšší úrovni, podpora vědy a výzkumu, výchova studentů a absolventů, kteří jsou na svou alma mater hrdí a šíří její dobré jméno v zahraničí.

Svými znalostmi a nasazením chce budoucí rektor přispět ke zklidnění a zlepšení situace na univerzitě, kterou poznamenaly spory týkající se vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Věří, během letošního roku se záležitost podaří urovnat.

Univerzita Palackého je nedílnou součástí města a kraje. „Vztah je to těsný a založený na důvěře,“ říká prof. Procházka, který vidí velký potenciál ve spolupráci v oblastech zaměřených na ekologii, kulturu i vědu a výzkum.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.