Rekonstruovanou výstavní síň Mánes otevřou kreslené eseje Ivana Steigera

28. květen 2014

Světově známý kreslíř, karikaturista, filmový režisér a producent Ivan Steiger se vrací do Prahy retrospektivní výstavou svých obrazů a malých kresebných esejů nazvanou – „sui genesis“. Výstava bude zahájena dnes v 18 hodin v nově rekonstruované výstavní síni Mánes.

Kolem roku 1962 se v Literárních novinách objevila první kresba tehdy mladého studenta katedry filmové dramaturgie FAMU Ivana Steigera. Měla ohlas a Steiger posléze zveřejňoval své kresby kromě Literárek i v Kulturní tvorbě, Plameni, v časopisu Student, Reportér… V roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy odešel do Západního Německa, kde ihned po příjezdu vydal knihu svých karikatur o sovětské okupaci Československa a své kresby, malé kreslené eseje, publikuje v nejprestižnějších denících a časopisech světa.

Stal se stálým karikaturistou deníku Franfurter Allgemaine Zeitung, v němž otiskl za 42 let přes devět tisíc kreseb. Vydal také přes dvacet psaných a kreslených knih, proslavil se svými karikovanými kreslenými eseji a komentáři k Bibli vytvořenými v rámci zakázky pro Světovou biblickou společnost. V Evropě a v USA natočil se svou manželkou jako filmový režisér a producent přes třicet filmů, shromáždil jednu z nejnádhernějších rodinných sbírek historických hraček a otevřel dvě muzea hraček, jedno v Mnichově a druhé v Praze.

Životem se prokreslilIvan Steiger o své práci prohlásil: „Našel jsem smysl života v okamžiku, kdy jsem ztratil schopnost vyjádřit ho slovy. Od té doby své obrázky nekreslím, ale píšu…“V tom jen zdánlivě rozporném doznání se nepochybně skrývá rezignace co do neschopnosti jazyka. Doznání zároveň naznačuje štěstí ze svobody obrazů. Psané kreslení se Steigerovi stalo prostředkem existenčním. Životem se prokreslil. Jeho identifikační, vedoucí postavou, hlavním představitelem je človíček, který se objevuje jednotlivě i zmnoženě, později i s brýlemi – na znamení naší chronické krátkozrakosti ve věcech životních a společenských. Těmito figurkami vypráví poetický karikaturista Ivan Steiger, nepochybně velký moralista en miniature, o úzkostech, tísních, žalostech, ale i o sebepotvrzeních a malých všedních vítězstvích.

03131426.jpeg

V rekonstruovaném sále pražského Mánesa zahajuje dnes v 18 hodin letošní pětasedmdesátník Ivan Steiger retrospektivní výstavu obrazů a kreseb nazvanou Sui genesis, výrazem označujícím zvláštnost vymykající se většinovému druhu.

Spustit audio