Řeknu-li Praha, běda mi!

28. březen 2018

Seifertovými verši je nazván Večer na téma, tentokrát věnovaný italskému bohemistovi Sergio Corduasovi, překladateli, esejistovi, editorovi, pedagogovi a zakladateli katedry českého a slovenského jazyka a literatury na Univerzitě Ca ´Foscari v Benátkách. Významný propagátor české kultury na apeninském poloostrově se v těchto dnech dožívá 75 let. Rozhovor z roku 2010 doplněný o fragmenty Corduasových textů poslouchejte on-line do 25. dubna 2018.

Svými vynikajícími překlady uvedl Sergio Corduas do povědomí italských čtenářů nejednoho z českých autorů – Jaroslava Haška, Ladislava Fukse, Jiřího Koláře, Jaroslava Seiferta, Vladimíra Holana, Richarda Weinera, Jakuba Demla, Ladislava Klímu a především zásadní knihy Bohumila Hrabala, se kterým jej pojilo i dlouholeté osobní přátelství. Tento pořad jeho autoři – Tomáš Mazal a Miloš Doležal – chápou nejen jako jakýsi pokus o Corduasův portrét, ale především jako poděkováním za vše, co pro českou literaturu v Itálii udělal.

V celém rozhlasovém pořadu se prolíná původní rozhovor s Corduasem, natočený Milošem Doležalem v roce 2010, s jeho úvahami z letošního roku i se svědectvím jeho přátel, bývalých lektorů, studentů, spolupracovníků. V pořadu hovoří Sylvie Richterová, Jana Sovová, Josef Kroutvor, Jiří Pelán, Jan Bednář,  Alessandra Trevisan,  Massimo Cacciari, Salvatore Marchese a Cristina Turchetto.

Účinkují: Vladimír Javorský, Hynek Chmelař a Markéta Jahodová

Připravili: Miloš Doležal a Tomáš Mazal
Překlad a úvodní text: Lucie Tučková

autoři: Miloš Doležal , Tomáš Mazal
Spustit audio