Řekni něco, Théâtre musical a Nad Prahou půlměsíc

19. listopad 2013

Hlavním hostem úterní Čajovny bude režisér Jiří Adámek. V rozhovoru představí zejména inscenaci Řekni něco, která byla poprvé k vidění 26. října v pražském divadle Alfred ve dvoře. Nastudoval ji se svou skupinou Boca Loca Lab.

"Když píšu scénáře, žene mě to pryč z domu," uvedl Adámek před premiérou. "Už léta vysedávám v kavárnách. Rozmístění stolků a židlí a hlavně vzájemná pozice hostů vytváří vždy zajímavé konstelace. Jejich gesta, výmluvnost či mlčenlivost, nudou zastřený pohled nebo přemrštěná mimika toho hodně prozrazují. Od jiných stolků ke mně leckdy zaletí zvláštní intonace, ale málokdy jednotlivá slova. Jsem svědkem mikropříběhů, které jsou o to napínavější, že se nikdy nedozvím jejich podstatu. O naší době se hodně mluví jako o epoše vypjatého individualismu. Ale pořád jsme bytostně závislí na lidském společenství, bez kterého nemůžeme přežít a jehož ztráta by pro nás znamenala nepřekonatelný stesk."

Kavárenské "řeči" se staly hlavní inspirací nového kusu, který neobsahuje ani jednu srozumitelnou repliku. Účinkují v něm Dora Bouzková, Petra Lustigová, Barbora Mišíková, Pavol Smolárik, Daniel Šváb a Petr Vančura.

00742539.jpeg

Dalším tématem bude Adámkova kniha Théâtre musical (Divadlo poutané hudbou). Vychází z disertace obhájené na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU a podle recenzentky Jany Bohutínské "funguje jako průzor do autorova tvůrčího světa".

V druhé části pořadu vás pak pozveme na festival Nad Prahou půlměsíc s podtitulem Moudrost, myšlení a divadlo, který se koná od 22. do 24. listopadu v Praze.

ČRo Vltava, 19. listopadu od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio