Rejcha, Foerster, Messian a 150 kilo vánočního cukroví. Belfiato Quintet exceloval

8. prosinec 2016

Vést rozhovor a střídat odpovědi s živým provedením hudby není snadné. Toho si je vědom každý profesionální umělec a mnozí ani na tuto formu nepřistoupí.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Byli jsme proto - společně s posluchači, kteří si přišli naše vysílání poslechnout do rozhlasové Galerie na Vinohradech - potěšeni beprostředností a profesionalitou všech členů souboru Belfiato Quintet.

Hornistka Kateřina Javůrková, flétnista Oto Reiprich, hobojista Jan Souček, fagotista Ondřej Šindelář a klarinetista Jiří Javůrek nepromarňují ani minutu ze svého tvůrčího života. Brzy ráno měli zkoušku s klavíristou Lukášem Klánským.

Všichni špičkoví mladí umělci, absolventi HAMU v Praze, kteří reprezentují vysokou úroveň českého interpretačního umění. A vědomě navazují na jeho nezpochybnitelnou tradici.Členové souboru se u každé živě provedené skladby dotkli i “nepsaných” informací, čeho si na autorovi váží, čím je inspiruje. Špičkovým přednesem skladatelovu inspiraci přenesli do vltavského vysílání.

03761314.jpeg

Hornistka Kateřina Javůrková se usmívá nad otázkou, kdeže je ona “cukrárna za rohem”. “Zatím žádná není, i když v ni doufám. Ten “roh”- to je můj nástroj, lesní roh.” Nicméně nic jí nebrání v tom, aby zatím soukromě rozvíjela své umění cukrářské. Výtěžek z něj věnovala na dobročinné účely dětem bez domova.

V adventním čase Kateřina Javůrková vedle účinkování na koncertech - mj. ve skvěle provedené Messianově symfonii Turangalila pod taktovkou Davida Robertsona - připravuje svým kolegům a přátelům v České filharmornii neuvěřitelných 150 kilogramů cukroví.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.