Ředitelka GHMP Magdalena Juříková hostem Mozaiky

28. leden 2013

Hostem odpolední Mozaiky byla v pondělí 28. ledna nová ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. Historičku umění a kurátorku jmenovala v říjnu loňského roku do funkce pražská rada na návrh výběrové komise.

V první fázi svého působení v čele GHMP se Juříková hodlá věnovat především ekonomickým problémům. Zvažuje i možnosti, jak by mohla být galerie přiměřeným způsobem obchodně činná, tak jak je to běžné jinde ve světě. „Ekonomicky se tato instituce chovala poněkud nestandardně,“ uvedla Juříková v rozhovoru s moderátorem Pavlem Ryjáčkem.

Vyjádřila se také k otázce značného množství objektů, které pod GHMP spadají. Zázemí v Domě U Kamenného zvonu a v Městské knihovně provozu plně nevyhovuje a Juříková by centrum celé galerie nejraději viděla v Colloredo-Mansfeldském paláci.

Ke spolupráci s jinými galerijními institucemi v zemi se Magdalena Juříková staví pozitivně a ráda by rovněž přispěla k narovnání vztahů rozjitřených spory o Muchovu Slovanskou epopej. Kontakt se zámkem v Moravském Krumlově, odkud byl slavný cyklus obrazů přestěhován do Prahy, by podle Juříkové mohl fungovat i formou zápůjček z fondů GHMP. Slovanská epopej má až do svého odjezdu do Japonska v roce 2017 zůstat ve Veletržním paláci. O jejím dalším umístění by se pak měla vést širší odborná diskuse; Magdalena Juříková by za vhodné místo pokládala podstavec bývalého Stalinova pomníku na Letné.

V závěru rozhovoru pak Juříková pozvala na některé výstavy, které GHMP chystá pro tento rok. Od 6. března bude v Domě U Kamenného zvonu otevřena první souborná výstava Radoslava Kratiny, který ve své tvorbě reflektuje neokonstruktivistické a kinetické tendence v prostorové formě. A na květen se pro budovu Městské knihovny chystá kurátorský projekt Vladimíra Birguse s názvem Vnitřní okruh, který podle Juříkové „otevře nové problémy v české fotografii“.

autor: Helena Petáková
Spustit audio