Rap v popu a swing v politice

10. únor 2017

Připomeňte si s Michaelem Kyselkou životní jubilea hvězd tuzemského i zahraničního hudebního nebe. Uslyšíte Jana Neckáře, Robertu Flack, Sheryl Crow nebo Jaromíra Hniličku.

Rapem či recitativem, těžko říci, plní již v roce 1994 narozeninová oslavenkyně Čajovny Sheryl Crow sloky svého prvního hitu, nazvaného podle chytlavého refrénu All I Wanna Do (Is Have Some Fun). Jednoduchost bývá nejen v popu klíčem k úspěchu.Tento song Sheryll původně rychle „spíchla“ na text básně básníka Wyna Coopera, protože jí připomněl samu sebe, a původně ji ani nechtěla zařadit na album. Klip na ni pak nemohla natočit jinde než pláži ve Venice, hned vedle Santa Moniky.

Jaromír Hnilička komponoval i těžší hudbu, a to už za dob, kdy hrával s Luďkem Hulanem v letech padesátých. O jeho nekompromisním politickém postoji ke zpolitizování písně Pozdrav Astronautovi se dozvíte v pořadu.

Opomenout soulovou divu formátu Roberty Flackové nelze – byť jen v orientační vějičce. Tak jako bývají její koncerty svátkem, jsou též její hity úspěšné nejen komerčně.

Jan Neckář (slaví 68 let) nahrál se svým bratrem v 70. Letech dvojalbum Planetárium, které hudebně (na kytary hrál Ota Petřina) i texty (Zdeněk Rytíř) působilo v tehdejší přidušené době jako zjevení.

autor: Michael Kyselka
Spustit audio