Ranní úvaha Zdeňka Lukeše: Listopad 1989 v mém deníku

16. listopad 2017

Je výročí 17. listopadu 1989 a tak mne napadlo vzít si svůj deník z tehdejší doby a podívat se na zápisy, které této události předcházely.

Dne 28. října jsem si poznamenal: Odpoledne v 15.00 hodin už jsem byl na Václaváku, kde byla demonstrace. Bylo tam asi 10 tisíc lidí. Štítáci nás vytlačili, přitom ve Vodičkově ulici brutálně zbili pár lidí. Uzavřen byl Václavák, Staroměstské náměstí. Dav se pak semkl na náměstí Republiky, šel Revoluční zpět, skandovalo se neustále Svobodu, Havel, Jakeš ven, nechceme Štěpána, Lidové noviny, Charta, gestapo, nechceme kůl v plotě…

Den na to jsem si ovšem napsal, že Lipsko se 150 tisíci lidmi to ovšem nebylo. A že pořád je tady moc lidí lhostejných – místo demonstrací si jedou radši na chatu. A že protesty nese na svých bedrech v podstatě mládež. A 1. listopadu mám v deníku poznámku, že šéf pražských komunistů Štěpán řekl, že 28. října řádily na Václaváku gangy.

4. listopadu si zapisuji, že na demonstraci v Berlíně bylo - jak hlásil Hlas Ameriky - půl milionu lidí a že policie nezasáhla. 5. listopadu také komentuji příliv východních Němců, kteří se přes plot dostávali na západoněmeckou ambasádu v Lobkovickém paláci. Za víkend přibylo 15 tisíc lidí. 6. listopadu si píšu, že naše policie vracela od hranic Čechy, kteří jeli do Polska na koncert Karla Kryla a Vlasty Třešňáka – ti byli tehdy v emigraci.

8. listopadu smutně konstatuji, že zemřel básník Jan Skácel. Příbuzní mé ženy se chystají na cestu do Říma na svatořečení Anežky Přemyslovny. O dva dny později popisuji naše setkání s projektanty plánované magistrály přes Stromovku v Národním technickém muzeu. Do sálu pustili jen část lidí a přední řady obsadili funkcionáři národního výboru a tajní. Studenta, který mluvil proti projektu nejodvážněji, hned odvezla policie.

11. listopadu zaznamenávám, že v Bulharsku padl komunistický lídr Živkov a že v Berlíně byly otevřeny přechody mezi východem a západem. O den později zapisuji, že přenos ze svatořečení Anežky z Říma vysílala Československá televize. Večer jsme byli demonstrovat před Novou radnicí proti plánovanému projektu magistrály, vedoucí přes Stromovku.

14. listopadu slibuje premiér Adamec, že budou zrušeny výjezdní doložky nutné pro cesty na Západ. Na severu Čech byly 14 krát překročeny povolené koncentrace škodlivých látek v ovzduší a byly tam demonstrace – to se člověk ovšem dozvídal z vysílání Hlasu Ameriky, naše sdělovací prostředky ovšem mlčely. O den později jsme znovu manifestovali za Stromovku a Na Karlově mostě nás policajti zatlačili zpět na Staré Město.

Den na to, 16. listopadu, jsem doprovázel britské studenty slavného architekta Petera Cooka po pražské moderní architektuře. U Plečnikova kostela mi prof. Cook – jak jsem si poznamenal do deníku - řekl: „We are waiting for reforms in Czechoslovakia“. Zmínil jsem, že na 17. listopadu se připravuje studentská demonstrace.

To jsem ještě netušil, že to všechno začne a že na Cookova slova tak brzy dojde. Mimochodem, jeho studenti tam byli a dostali pěknou nakládačku – pár dní nato mi už na masové demonstraci na Václavském náměstí hrdě ukazovali modřiny…

autor: Zdeněk Lukeš
Spustit audio