Rády jezdily na kole, učily se a psaly si deník. Válečné svědectví Anne Frankové a Etty Hillesum

16. říjen 2021

Amsterdam 1942. Dvě mladé ženy, které si psaly deník na stejném místě a ve stejný čas.  Rozhlasová kompozice nazvaná „Etty, Anne – dvojí svědectví“ je sestavená z deníkových zápisů dvou mladých žen, které se osobně nikdy nesetkaly, a přesto spolu jejich záznamy podivuhodně korespondují. Obě žily v Amsterdamu v době druhé světové války. Premiéru poslouchejte on-line týden po odvysílání.

Sedmadvacetiletá Etty Hillesum si začala psát deník v březnu 1941. Pocházela z holandsko-ruské židovské rodiny. Její otec byl profesor, později rektor státního gymnázia. Deník Anne Frankové začíná datem 12. června 1942, kdy jí bylo právě třináct let. O měsíc později se rodina začala skrývat před nacisty v zadním traktu obchodní firmy.

Etty Hillesum

Obě dívky pocházely ze vzdělaných rodin, kde byly vedeny k četbě. Etty složila právnickou zkoušku a pak se věnovala studiu slovanských jazyků a psychologie. Ettin bratr Mischa byl talentovaný klavírista a skladatel vážné hudby. I v čase ukrývání se Anne a její starší sestra Margot každý den učily. Anne si své židovství začala plně uvědomovat až během skrývání.

Živě se zajímaly o svět kolem sebe

Obě jezdily na kole. Anne sbírala fotky filmových herců. Etty podstoupila psychoterapii. Její psycholog a učitel Julius Spier ji inspiroval k psaní deníku, a také ji vedl ke studiu Bible.

Anne psala během ukrývání povídky. Ve svém deníku poutavě zachytila charaktery lidí, se kterými nedobrovolně sdílela omezený prostor. Po Etty zůstaly nejen deníky, ale také dopisy, především z jejího pobytu v koncentračním táboře Westerbork.

V pořadu Etty, Anne – dvojí svědectví zazní hudba Ettina bratra Mischy Hillesum. V roli Etty uslyšíte Ivanu Uhlířovou, jako Anne Terezu Marečkovou. Komentář Libor Vacek. Pořad dramaturgicky a režijně připravil Jiří Kamen.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio