Radiofórum se po sedmnácti letech mění

3. červenec 2012
Radiofórum

Milé posluchačky, vážení posluchači, Radiofórum vysíláme na okruhu Český rozhlas 1 - Radiožurnál v téměř nezměněné podobě už od roku 1990. Za tu dobu jste si jistě zvykli na podvečerní rozhlasové diskuse o aktuálních tématech, do nichž jsme se snažili zvát ty nejzajímavější hosty. Váš zájem o Radiofórum nás vždy těšil a povzbuzoval. Věříme, že vás podobným způsobem zaujme i nový formát tohoto tradičního pořadu, který zavádíme od 18. května.Doplněno o reakci vedoucího redakce publicistiky.

Vycházíme z předpokladu, že posluchač vytížený každodenními pracovními povinnostmi (a takových je mezi posluchači Radiožurnálu nejvíce) nemá v průběhu dne dostatek příležitostí sledovat průběžné zpravodajství. Nemívá také vždy možnost dívat se na večerní televizní zprávy. Prodlužujeme proto Radiofórum na celých šedesát minut (od 18.00 do 19.00) a měníme jeho zaměření z monotematické diskuse na zpravodajsko-publicistický program s více aktuálními náměty.

Místo jediného tématu pro vás zvláštní produkční tým Radiofóra každý všední den vybere nejdůležitější politické a ekonomické události z domova i ze zahraničí - a nabídne vám jejich analýzu v patřičných souvislostech. Ke slovu přijdou naši domácí i zahraniční zpravodajové, ale i externí spolupracovníci z různých oborů lidské činnosti včetně sportu, kultury či životního stylu. K mikrofonu Radiofóra budeme zvát státní úředníky a politiky, ale pravidelně i nezávislé odborníky. V průběhu jediné hodiny se tak dozvíte to nejpodstatnější z uplynulého dne - navíc podstatně dřív, než vám své zpravodajské přehledy nabídnou televizní stanice. Víme velmi dobře, že pro zaměstnaného člověka je důležité, aby si mohl co nejdelší část večera zachovat pro sebe, svou rodinu a přátele - a přitom zůstal informován. Respektujeme to a chceme vám novým formátem Radiofóra vyjít vstříc.

Jak už jsme informovali v denním tisku, při chystání programových změn jsme se inspirovali mimo jiné i u zavedených zpravodajsko-publicistických programů ze zahraničí, například hodinovým pořadem britské BBC Newshour. Zdůrazňuji, že nejde o kopírování, nýbrž o inspiraci. Některé prvky, na které si posluchači Radiofóra zvykli, včetně sportovního a dopravního zpravodajství "z místa činu", zůstanou zachovány. V novém Radiofóru bude také prostor pro vaše podněty, otázky a připomínky: pište nám prosím na adresu radioforum@rozhlas.cz.

Na adrese www.izurnal.cz/radioforum najdete mimo jiné každý všední den podrobnosti o chystaném vysílání s výzvou, abyste je pomohli připravit svým komentářem. Těším se, že této možnosti budete využívat.

Na slyšenou 18. května v 18 hodin.

Jan Pokorný, šéfredaktor ČRo 1 - Radiožurnálu

-----

Milé posluchačky a vážení posluchači,
děkujeme vám za názory na obměněnou podobu pořadu Radiofórum, které nám posíláte. Jsou jich desítky a jsou velmi pestré. Pokud nás za naši práci v posledních dnech chválíte, jsme samozřejmě rádi. Utvrzujete nás tím v tom, že naše práce není marná a že úsilí, které vynakládáme, se vyplatí.

Velice pečlivě čteme i vaše kritické připomínky a snažíme se z nich co nejrychleji poučit. Nemůžeme vyhovět těm, kteří by raději dali přednost původní podobě Radiofóra, i když chápeme, že si na ni za dlouhá léta zvykli. Budeme ale určitě dělat všechno pro to, aby se nová podoba našeho pořadu průběžně zlepšovala - tak, aby i ti posluchači, kteří dnes nejsou spokojení, si časem na novém Radiofóru našli "to své".

Někteří z vás se podle došlých ohlasů obávají, že změna Radiofóra je důsledkem nějakého tlaku "shora". Ujišťujeme vás, že jediný "tlak", který při přípravě pořadu cítíme, je snaha připravit pro vás informace a analýzy v co nejčerstvější, nejúplnější a nejsrozumitelnější podobě.

Vzhledem k počtu vašich ohlasů není v tuto chvíli možné reagovat na všechny jednotlivě. To ale v žádném případě neznamená, že vaše názory pečlivě nestudujeme. Pište nám prosím dál, Radiofórum bude lepší i díky tomu, co se o něm z vašich ohlasů dozvíme.

Petr Dudek,
vedoucí redakce publicistiky ČRo 1 - Radiožurnálu

autoři: jap , pdu
Spustit audio

Více z pořadu