Radek Štěpánek: Z tenisty podnikatelem, který chce zlepšit životní prostředí

2. únor 2022

Věčně dobře naladěný Radek Štěpánek má za sebou úspěšnou tenisovou kariéru, mimo jiné je dvojnásobným vítězem Davisova poháru. Užívá si rodinný život a začal podnikat. S tenisovým světem však kontakt neztratil.

Radek Štěpánek před lety pověsil tenis na hřebík a plně se věnuje svým dvěma dcerám. Byl u obou porodů a obdivem ke své ženě nešetří. „Ona porodila naštěstí úplně v pohodě v osm večer. Ale odvařila mě tím, že už v devět ráno se připojovala na internet, aby složila zkoušky na univerzitě, na které studuje. Fakt klobouk dolů.“

Je šťastný, že děti přišly až po jeho kariéře. „Vím, že jinak bych něco šidil. Svým dětem chci dát lásku, pozornost a čas, zkrátka to, co dávali rodiče mně. Vím, že bych s tím jinak měl problém ve svém srdci, takže takhle to vyšlo skvěle.“

Exhibici neodmítne

Tenis samozřejmě sleduje stále, a když přijde nějaká pěkná nabídka na exhibiční turnaj, neodmítne. Zúčastnil se například turnaje v Londýně, v Royal Albert Hall, který je považovaný za ikonickou událost. „V té hale se to konalo už po dvacáté čtvrté, a tohle byl poslední rok. Jsem moc rád, že jsem měl možnost to zažít. Užil jsem si to, byl jsem i na fotbale Chelsea s Manchestrem a potkal se i s Petrem Čechem.“

Na tuto událost nepodcenil ani fyzickou přípravu. „Připravoval jsem se asi dva měsíce, upravil jsem i stravu, potřeboval jsem shodit tři kila, která jsem nabral. Když chcete zahrát nějakou srandu, tak se k tomu balonu musíte nějak dostat, musí vás k tomu ty nohy donést,“ směje se Radek.

Alex Mynářová a Radek Štěpánek

Z tenisty podnikatel

Jeho svěřencem byl kdysi i Novak Djokovič, kolem kterého bylo rušno ohledně nemožnosti hrát na Australian Open kvůli tomu, že nebyl očkovaný. „To, co píšou media, je jedna věc, pravda bude asi na obou stranách. Ale myslím, že Austrálie se k němu zachovala až nelidsky přísně. Jestliže měl víza, nechali ho vejít do detenčního hotelu a za pět dní ho vyhostili, tak je něco špatně. Může tam hrát roli i politika, ale myslím, že na tom všichni prodělali,“ ozval se v tenistovi podnikatel.

Radek Štěpánek se začal věnovat palivovému aditivu, které snižuje emise. „To je horká otázka, co se týče životního prostředí. Máme za sebou dva roky pilotního testu a zatím to funguje skvěle. V každé firmě jsme byli schopni snížit emise o mnoho desítek procent. Vymysleli to tři páni tady u nás a já tomu můžu otevírat dveře do světa,“ říká se zaujetím Radek Štěpánek.

Kdo ho přivedl k podnikání? Proč o Andre Agassim říká, že nepotkal člověka s větším srdcem? A co ještě prozradil z exhibičního turnaje? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio