Radek Brousil nás prostřednictvím svých snímků nechává vstoupit do vlastního ateliéru

13. leden 2014

Radek Brousil vystavuje v pražské Fotograf Gallery snímky ze svého projektu „Studio Works“, který je jakýmsi intimním rozhovorem s věcmi, s nimiž pracuje a které ho obklopují v jeho ateliéru.

Soubor zahrnuje téměř dvacet fotografií, z nichž většinu autor vystavil vloni v OPEN Gallery v Bratislavě. Název se dá přeložit dvojím způsobem: jako „díla vzniklá v ateliéru“ a také jako „samotný proces vzniku fotografie“.

Kurátor výstavy, historik umění Jiří Ptáček řadí Radka Brousila k linii konceptuální fotografie, která zkoumá fungování fotografického média. Fotografova nejsoučasnější série podle něj přechází k rovině, která je syntetičtější a zahrnuje jeho osobní pohnutky k tomu, co, proč a jak fotí.

Radek Brousil o svém cyklu říká, že nejde o dokumentování, ale spíš portrétování nebo zvěčňování věcí, které jsou pro něj něco víc než pouhé předměty.

„Je to zpřístupnění ateliéru pro člověka, který v ateliéru nikdy nebyl, a pro mě samotného je to uvědomování si, čím se obklopuju a co pro mě ty věci znamenají,“ vysvětluje Radek Brousil. „Je to pro mě důležitý proces, kdy věcem přidávám hodnoty, které ani nemají, a ty, které mají, tak vlastně ruším a vytvářím určité nadstavby.“

Radek Brousil: Studio Works
Fotograf Gallery
Školská 28, Praha 1
Výstava je otevřena do 7. února.

autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková
Spustit audio