Radary se Litomyšli vyplatily. Za rok vynesly přes 17 milionů

7. červen 2018 14:05

Nákup úsekových radarů na měření rychlosti se litomyšlské radnici vyplatil. Od loňského do letošního června městu vynesly skoro 17,2 milionů korun. Redaktor Českého rozhlasu Josef Ženatý to zjistil na základě žádosti podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Vedení města kamery a speciální servery nakoupilo na začátku loňského roku a umístilo je na tři úseky: na ulici T. G. Masaryka u gymnázia a městského úřadu, na ulici J. E. Purkyně u nemocnice, a také na část hlavní silnice I/35. Konkrétně za světelnou křižovatkou při výjezdu z města směrem na Svitavy. Kamery tam snímají řidiče z obou směrů. V ostrém provozu je systém od loňského dubna.

Kamery při úsekovém měření rychlosti vyfotí každé vozidlo na vjezdu a výjezdu z měřeného úseku včetně jeho SPZ. Následně vypočítají rychlost, jakou řidič daným úsekem projel. Snímky z kamer mají k dispozici také kriminalisté, kterým pomáhají pátrat například po kradených vozidlech.

Injekce do rozpočtu

Záměrem radnice bylo hlavně zklidnění dopravy, což se podle starosty Radomila Kašpara (KDU-ČSL) stalo: „Během několika týdnů to všechny ty navigace do sebe nasály, že v Litomyšli je úsekové měření a opravdu se výrazně doprava zklidnila.“

Peníze, které radnice na pokutách vybrala, putují rovnou do městského rozpočtu. Podle starosty je město využívá na běžný provoz: „Jde to do oprav chodníků, oprav ulic, do veřejného osvětlení, do veřejných prostor. Ale že by to byly přímo označené peníze, které bychom dokázali popsat – tak tohle jsme vybrali z pokut a teď jsme z toho zaplatili tady ty dvě dlažební kostky – tak to ne.“

Ne všichni zastupitelé si představují zklidnění dopravy tak, že by měla radnice měřit rychlost projíždějících aut. Patří mezi ně i Radek Pulkrábek (sdružení Patrioti), kterému se umístění radarů ještě před jejich spuštěním nelíbilo: „Tam, kde se bude úsekové měření spouštět, historicky nehody nejsou. Pokud by se měla zvyšovat bezpečnost, tak by to mohlo být pomocí svislého a vodorovného značení,“ řekl v březnu 2017 Pulkrábek.

Část vybraných peněz spolkne i údržba samotného systému. Radary Litomyšl měsíčně stojí přibližně 90 tisíc korun.

Interaktivní mapa: Klikněte na daný úsek pro více informací.

autoři: zen , PAV , pta
Spustit audio