Quakvarteto: Children's Songs By Chick Corea

24. duben 2004

Houslistka a členka Státní filharmonie Brno Dorothea Kellerová na sebe výrazně upozornila už ceněným bartókovským projektem s Ivou Bittovou - 44 dueta pro dvoje housle uvedly na řadě koncertů a natočily i na kompakt firmy Rachot/Béhémot.

Už v roce 1994 ale Kellerová - společně se svým manželem, kontrabasistou a bubeníkem Petrem Kellerem - založila Quakvarteto, jež v průběhu devadesátých let doplnili ještě klarinetista a saxofonista Antonín Mühlhansl a klavíristka Dada Klementová. S hostující flétnistkou Petrou Klementovou (nyní již řadovou členkou) soubor posléze natočil vlastním nákladem vydané debutové album Průvany, obsahující převážně původní tvorbu na pomezí klasické hudby, lidovky a jazzu, ale také čtyři ze slavných Dětských písní jazzem a jazzrockem odchovaného, leč šířeji orientovaného amerického skladatele a pianisty Chicka Corey. Po třech letech přichází Quakvarteto s kompletní nahrávkou Children's Songs, cyklu, který sice Corea původně napsal pro sólové klávesy, ale jenž se už mnohokrát dočkal úprav pro jiné nástroje i nejrůznější nástrojová seskupení. Quakvarteto (posílené o hráče na tubu Petr Šmiřáka) se s hravým a melodickým rukopisem vypořádalo po svém a připravilo posluchačsky nesmírně vstřícné album, jehož hudební kvality umocňuje vynalézavý obal a vkusný buklet.

autor: (miš)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.