Putování s varhanami

21. květen 2015

Čtyři putovní přenosy v jeden den – i do tak náročného projektu se pustí Český rozhlas v rámci festivalu Janáčkův máj v neděli 31. května. „Varhanní výlet“ bude mít čtyři zastavení - dvě v moravské části Ostravy a dvě ve Slezsku - v Hlučíně a Ludgeřovicích. Všechny čtyři nástroje, na které zahraje postupně Tomáš Thon, Petr Rahnoha, Petr Čech a Pavel Rybka, mají slezský původ. Ten vždy krátce na úvod koncertu představí varhaník Jaroslav Tůma.

Varhany v kostele sv. Václava v centru Ostravy (první zastavení) jsou svým způsobem nejmladší, byť se jedná o pozdně barokní nástroj. Do ostravského kostela byly instalovány teprve v roce 2011, před tím desítky let chátraly v obci Vlkovice u Fulneku. Dva roky jej restaurovali varhanáři z dílny Kánský a Brachtl z Krásných Louček u Krnova a jeho opravou strávili přes šest tisíc pracovních hodin. V malebném kostele sv. Václava tak dnes stojí nejen nejstarší, ale rovněž nejkrásnější varhanní nástroj v Ostravě. Na koncertě, kterým přenosy zahájíme (15.00- 15.45), vystoupí vedle varhaníka Tomáše Thona také hobojista Dušan Foltýn a trumpetista Pavel Hromádka. Na programu bude hudba především českých mistrů období baroka.

Druhým zastavením bude kostel sv. Jana Křtitele v Hlučíně (16.30- 17.00). Varhaník Petr Rajnoha přednese skladby Jana Křtitele Kuchaře, Jana Pieterszoona Sweelincka, Johanna Sebastiana Bacha a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Nový varhanní nástroj byl v hlučínské farnosti posvěcen před devíti lety.

Třetí zastávkou je obec Ludgeřovice, která se nachází na cestě mezi Ostravou a Hlučínem. Varhanní koncerty se v tomto místě v rámci Janáčkova máje konají každoročně. Ludgeřovické varhany rozezní tentokrát Petr Čech (18.00- 18. 30), který provede Fantazii z dílny zakladatele tradice české varhanní improvizace Josefa Kličky, ale i Fantazii Ference Liszta. Dvoumanuálové varhany v kostele sv. Mikuláše v Ludgeřovicích patří svého druhu mezi největší varhanní nástroje ve Slezsku.

Den se slezskými varhanami bude ukončen v koncertním sále Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě. Nástroj z roku 1997, kterým se škola právem pyšní, zná výborně ostravský varhaník Pavel Rybka, který pro festival nastuduje Symfonii pro varhany H dur č. 8 op. 42 Charlese – Marie Widora, v přímém přenosu zazní jen její část (19.30- 19.55).

Putování s varhanami připravují dvě ostravské posádky v čele s mistry zvuku Lubomírem Výrkem a Alešem Huberem.

Spustit audio