Putování hudebními světy vstříc Novým horizontům

20. říjen 2022

I letos připravuje SOČR několik pozoruhodných mezižánrových projektů. První večer z cyklu Nové horizonty je zadán pro skladby Jiřího a Chaazi Levíčkových a Tomáše Lišky. V Centru DOX+ ho navštivte ve čtvrtek 20. října. Živý přenos můžete poslouchat na ČRo Vltava.

Jiří Levíček (1984) patří k našim nejvýraznějším jazzovým osobnostem, pohybuje se ovšem i v klasickém oboru. Formovala ho studia na JAMU a zvláště pak osmiletý pobyt v USA, kde studoval na University of North Texas, známé dlouholetou tradicí jazzové výuky. S bigbandem účinkoval na mnoha festivalech v USA i v Evropě, pravidelně vystupoval v triu a hrál s americkým trumpetistou Evanem Weissem. Ve vlasti realizoval ještě před odjezdem do Států rozhlasové nahrávky se spoluhráči, jako byli Petr Dvorský, Vlastimil Trllo nebo Kamil Slezák. V současnosti ho v Čechách zná obecenstvo nejvíc jako klavíristu v triu Roberta Balzara, ale i z projektů s Danem Bártou, případně jako člena tria s Jiřím Slavíkem a Kamilem Slezákem.

Skladba pro SOČR, za níž stojí i jeho žena, americká mezzosopranistka Chaazi, je příběhem víly hledající léčivou rostlinu mořenu. Dostane se ke kmenu Slovanů, přijme jejich kulturu a tradice, ale svou odlišností současně nastavuje hostitelům zrcadlo… Texty písňového cyklu Morana jsou napsány zčásti v češtině a zčásti v angličtině.

Tomáš Liška

Tomáš Liška (1979), hráč na kontrabas a baskytaru, interpret i autor, se realizuje v několika hudebních žánrech. Je dlouholetým členem kapely Druhá tráva Roberta Křesťana, špičky na scéně folk & country, stejně tak ale dokáže ve vlastní formaci Invisible World mísit prvky jazzu, world ­music a inspirace z jihovýchodních oblastí Evropy. Jeho spoluhráči pocházejí z Turecka, Srbska a z Hané.

Hru na kontrabas studoval na Konzervatoři Jaroslava Ježka a Vyšší odborné škole při této konzervatoři. Následoval magisterský studijní program na univerzitě Jazz Institut Berlin. S kvartetem Invisible World, založeným v roce 2017, hle­dá ve vyzrálé osobité autorské tvorbě průniky a vzájemné reakce kultur a nástrojů. Jejich hudba, vycházející ze silných melodií i z uvolněných improvizací, je označována jako průzračná a čitelná. Repertoár z nejlepšího jazzového alba roku 2020, jak byla deska s názvem Hope vyzdvižena v Cenách Anděl, upravil přímo pro SOČR. Novým zvukem umocnil již tak bohatou paletu nálad a barev.

PROGRAM

Jiří Levíček / Chaazi Levíček: Morana
písňový cyklus pro mezzosoprán, housle, klavír a symfonický orchestr
Bastien Stil dirigent | Chaazi Levíček mezzosoprán | Milan Paľa housle | Jiří Levíček klavír

Tomáš Liška & Invisible World
Bastien Stil dirigent | Tomáš Liška kontrabas | Nikola Zarić akordeon | Efe Turumtay housle| Kamil Slezák bicí

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu