Publicisticko-dokumentární film o „králi Šumavy“

9. leden 2012

Král Šumavy podle všeho skutečně existoval. Není to tedy pouze postava z literatury a filmu, ale skutečně žijící muž. Možná několik mužů.

Dodnes žije v Chicagu jeden z nich – Josef Hasil, agent-chodec, který mezi lety 1948 a 1952 převedl přes československou státní hranici do Bavorska mnoho zájemců o emigraci. Pochází z Českých Žlebů na Šumavě na česko-německém pomezí, terén, kudy hranice prochází, tedy dokonale znal. Převaděčskou činnost prováděl se svým bratrem Bohumilem, ten ovšem při jedné akci padl, byl zastřelen příslušníky tehdejší pohraniční stráže. Dodnes se přesně neví, kde je pochován.

Právě bratrům Hasilovým je věnován nový díl záslužného cyklu ostravského studia České televize Po stopách třetího odboje. Film, který dostal název Král Šumavy a který Česká televize odvysílá v úterý 10. ledna od devíti hodin večer, byl připraven v úzké součinnosti s Ústavem pro studium totalitních režimů. Tomáš Pilát mluvil s ředitelem Ústavu Danielem Hermanem, který má ke zmíněnému tématu velice blízko a v pořadu také vystupuje.

Spustit audio