Pstruhová sezóna začala. Co je dobré vědět, než se na ně vypravíme? Zeptali jsme se rybářů

16. dubna začala letošní pstruhová sezóna. Doba tření pstruha obecného, po kterou se tato ryba lovit nesmí, skončila. V dubnu se pstruzi můžou chytat od 6 do 20 hodin, a to třeba přívlačí nebo na umělou mušku. V seriálu týdne jsme oslovili odborníky, abychom si připomněli nejdůležitější pravidla lovu pstruhů, které je potřeba dodržovat, i tipy, jak, kde a na co nejlépe lovit.

Čtěte také

Od člena rybářské stráže Pavla Kejzlara se dozvíte, jaká jsou platná pravidla pro lov pstruhů v tomto roce, a také jestli můžete chytat pstruha bez rybářského lístku. Připomene také jak se u vody chovat a kam s případným nepořádkem, který by po rybáři zůstal, včetně případného vyvrhnutí ulovené ryby.

Sportovní rybář Vladimír Jiříček poradí, kdy pstruzi berou a kam bychom na ně měli jít, jaká rybářská technika je pro lov pstruhů nejvhodnější, zda bychom jako nástrahu používat něco živočišného a také jaká je aktuální platná nejmenší míra pstruha.

Dalšího člena rybářské stráže, pana Petra Křenovského st., jsme požádali, aby přiblížil, odkdy jsou pstruzi v českých vodách, jak se sem dostali a jaké druhy pstruhů u nás můžeme potkat. Připomeneme si také, proč je vlastně pstruh od září do 16. dubna hájený.

Čtěte také

S rybářským technikem Alešem Křížem se vydáme do rybí líhně, abychom zjistili, jak se rybáři starají o tom, aby bylo v našich tocích dostatek nejenom pstruhů, a Jan Bubeník z rybářských potřeb v Rychnově u Jablonce nad Nisou poradí, co bychom neměli zapomenout, když půjdeme na pstruhy, jaké jsou vhodné nástrahy a jestli je některá z nových technologických pomůcek, které usnadňují rybolov, je vhodná přímo na pstruhy.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.