Psapp - Early Cats and Tracks vol. 2

30. květen 2014

Britské duo Psapp nikdy nedospěje. Svých hraček se nevzdají a vědí dobře proč. Ráno si klidně udělají krupicovou kaši k snídani a pak zasednou ke svým velice chytrým mašinkám. Co na tom, že při tom nechtěně šlápnou na pískacího medvídka, který se válí na podlaze, nebo zakopnou o maminčinu šperkovnici, která neúnavně loudí tu nejlacinější písničku světa?

Je to umění. Respektive umění právě tyhle všemožné zvuky evokující dětství posázet do hudebních kompozic. A Psapp tím prosluli, proto jsou dnes synonymem tzv. toytroniky.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Profil skupiny Psapp

Duo zakotvené v anglickém Londýně - Carim Clasmann a Galia Durant - hraje dětské hry v dospěláckém provedení. Nestydí se hodiny bloudit po hračkářství a vybrat tu nejlepší pískací kačenku do vany nebo nafukovací žirafu. Tvoří hudbu detailů v popovém provedení, ale v rámci té terminologie, kde "pop" není nadávkou. Na celkem třech vydaných studiových deskách se představili jako tvůrci uhlazenějších skladeb, kde nasamplované zvuky hraček v pozadí jsou dokonalou a občas i vtipnou hrou na schovávanou. Psapp neboli ta kapela, která hraje na hračky, kromě dlouhých desek vydala šest EP a to nejnovější, nazvané Early Cats and Tracks, spatřilo denní světlo letos v dubnu. A stejně jako předchozí alba ho můžete pustit nejen svým hrajícím si dětem, ale i babičce, pokud možno ještě slyšící.

00963540.jpeg

Nová půlhodinová deska, která s eponymním názvem vyšla i před čtyřmi lety, je jejím druhým pokračováním. Sbírka o osmi částech je složena z doposud nevydaných skladeb a ze skladeb, které byly vydané už na některých předchozích deskách. Opakování již vykonaného je jako být svým vlastním revivalem. Nepřinášejí nic nového, ale zato mohou argumentovat, že jsou stále navýsost aktivní kapelou. Deska Early Cats and Tracks je teleskopickým pohledem do minulosti, ale nejedná se o žádné retro manýry. Křehce pomalé vznášení se nad spoustou nasamplovaných smyček s lehce zapamatovatelnými melodiemi tak trochu sráží původní důstojnost, se kterou Psapp na scénu přišli, a ani label Domino je nespasí. Ať mě klidně Psapp "ukamenují" plyšovými hračkami, ale energii věnovanou téhle krátké desce mohli investovat raději do zašívání upadlých končetin roztomilých medvídků.

Spustit audio