Psaní na březové kůře aneb Každý dopis má svůj příběh

15. listopad 2014

Úvodní díl nového cyklu ČRo Vltava se věnuje instituci rakouské polní pošty. Jak fungovala, kdo jí organizoval, ale třeba i jak to bylo s cenzurou, vysvětluje odborník na poštovní historii a filatelista Lubor Kunc.

Během první světové války byl do zbraně povolán více než milion českých mužů. Všichni byli na dlouhou dobu odtrženi od svých domovů - mnozí z nich poprvé v životě - a jediný kontakt s blízkými jim zprostředkovávala polní pošta.

Mezi citacemi z dopisů a deníků českých vojáků, které poskytli posluchači stanice Vltava, zaznějí mimo jiné vzpomínky z bojišť srbské a východní fronty roku 1914, z italského zajetí na ostrově Asinara roku 1916, z francouzských legií v roce 1917 a z italské fronty roku 1918. Všechny se tentokrát týkají tématu pošty - od lístků psaných na březové kůře z haličských lesů, přes využívání poštovních holubů ve francouzských zákopech až po zásilky peněz a potravin z domova.

autor: Pavla Horáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.